Početna Vijesti Zaharova: Njemačka naoružava Kosovo, prebacuje velike količine naoružanja

Zaharova: Njemačka naoružava Kosovo, prebacuje velike količine naoružanja

Njemačko djelovanje na Kosovu je protivrječno, imajući u vidu da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova upozorava na široko prisutan organizovani kriminal u ovoj pokrajini, a istovremeno njemački proizvođači oružja isporučuju tamo velike količine naoružanja, rekla je portparol ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona navodi da njemačko Ministarstvo vanjskih poslova upozorava da se na Kosovu u privatnim rukama nalaze na stotine hiljada nelegalnog oružja. Zaharova u objavi na svom profilu na “Telegram kanalu” ocjenjuje da su novinari njemačkog lista “Neues Deutschland” pronašli “znake lake podvojenosti ličnosti u sopstvenoj vlasti”.

Prema njenim riječima, na sajtu njemačkog Ministarstva u dijelu preporuka za odlazak u strane države o Kosovu je napisano da je tu “široko rasprostranjen kriminal”. Također piše da se “na Kosovu u privatnim rukama nalaze stotine hiljada komada nelegalnog streljačkog oružja, a da su faktori koji ograničavaju njihovu upotrebu niski”, prenosi ruska agencija RIA “Novosti”.

Zaharova je rekla da je to “apsolutno pošten opis situacije u tom kriminalnom regionu, koji jedni nazivaju ‘zemljom mogućnosti’, a drugi “crnom rupom”.

– Tako se to često dešava kada se uz pomoć zapadnih pokrovitelja svjesno i ciljano, bez bilo kakve pravne osnove, suverene države nasilno cijepaju – navela je Zaharova, koja zastupa državu koja je “pocijepala” svog prvog susjeda – Ukrajinu.