Početna BiH Zabrana prodaje duvana maloljetnicima, kazne do 4.000 maraka?

Zabrana prodaje duvana maloljetnicima, kazne do 4.000 maraka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zabrana prodaje duvana i duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina, kao i obaveza trgovaca da na svim prodajnim mjestima gdje se prodaju navedeni proizvodi istaknu oznaku o zabrani njihove prodaje maloljetnim licima – jedna je od novina u prijedlogu Zakona o trgovini.

Kazna za kršenje ove odredbe je od 800 do 4.000 maraka. Zakon predviđa i da ministar donosi rješenje fizičkom licu za obavljanje špediterskih poslova, te na osnovu rješenja izdaje certifikat, za čije izdavanje fizičko lice mora imati položen stručni ispit.

“Na ovu temu smo imali nekoliko sastanaka sa predstavnicima špeditera, udruženjima i oni su sami iskazali interes za tako nešto da dignemo nivo usluge koju pružaju špediteri. Interes je obostran da se uredi i ova oblast da imamo stručne ljude koji će poslove odrađivati na najbolji mogući način”, rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma RS.

Novim Zakonom predviđeno je da se, u cilju unapređenja i razvoja trgovine u Srpskoj, u budžetu mogu planirati sredstva za  stvaranje i razvoj brenda. Pravo na dodjelu sredstava imaju subjekti koji su registrovani za obavljanje djelatnosti proizvodnje i trgovine u RS, i to za aktivnosti na brendiranju roba i usluga namijenjenih tržištu, te aktivnosti na kreiranju brenda, kao što su: dizajn, marketing, pakovanje i drugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo se najviše fokusirali na hranu i piće. Tu smo prepoznali, tu imamo najviše privrednika, malih privrednika  koji se bave određenom proizvodnjom određenih proizvoda gdje želimo da pružimo pomoć u tom smislu. Želimo da pomognemo manjim privrednicima, autohtona hrana, piće i takve vrste privredne djelatnosti”, kaže Gašić.

“S obzirom da je to izuzetno važan proces i skup proces, za koji privredna društva nisu uvijek u mogućnosti da izdvoje dovoljno novca kako bi od svog proizvoda napravili brend. to jeste jedan dug proces, nešto što privredna zajednica, PKRS podražva”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Po prvi put su jasno definisani uslovi za organizovanje  besplatnih degustacija i konzumacija hrane u prodajnim objektima, u skladu sa propisima iz oblasti ugostiteljstva. Novina će biti i obaveze da Ministarstvo trgovine i turizma od trgovaca prikuplja podatke o trgovini i trgovinskoj mreži, cijenama, promjeni cijena roba i usluga, zalihama, marži i druge podatke radi praćenja efekata mjera ekonomske politike u oblasti tržišta i trgovine i mjera unapređenja trgovine.

ATV

ASHA prodaja vozila