Početna Svijet ZABIJELILO U AUSTRIJI Prvi snijeg napravio haos, zatvoren auto-put koji povezuje Njemačku...

ZABIJELILO U AUSTRIJI Prvi snijeg napravio haos, zatvoren auto-put koji povezuje Njemačku i Italiju

Prvi snijeg koji je pao tokom večeri izazvao je sinoć i jutros haos i zatvaranje auto-puta koji vodi kroz Brenerski prolaz, na zapadu Austrije.

 

Iako je od 1. novembra na snazi obaveza vožnje zimskim gumama u slučaju snijega i leda, mnogi vozači i dalje koriste ljetnje gume, pa su proklizavali i tako blokirali tu značajnu evropsku saobraćajnicu, koja povezuje Njemačku i Italiju.

 

Zbog mnogobrojnih automobila koji nisu mogli da nastave put, bila su onemogućena i vozila za čišćenje snijega.

 

U Austriji je snijeg pao na nadmorskoj visini većoj od 900 metara. Tako je u Cilertalu snežni pokrivač dostigao jedan metar, a i od Ectaler Alpi do istočne Štajerske na planinama ima snijega 30 do 50 santimetara debljine.

Portal Planetski.eu piše da je snijeg pao na Alpima sa novembrom i da će ga biti još više ove nedjelje. Već je 19 skijališta otvorilo neke terene u Evropi i nešto u SAD.

 

Snijeg je počeo da pada tokom vikenda u dijelovima južnih Francuskih i zapadnih italijanskih Alpa. Na nekim područjima napadalo je 30 centimetra snijega u prvom naletu, a Planetski.eu dodaje da će temperature pasti ove nedjelje sa ranim početkom značajnih snježnih padavina.