Početna Zdravlje Za zdravo srce jedite ove namirnice

Za zdravo srce jedite ove namirnice

Godišnje kardiovaskularne bolesti prouzrokuju 17,5 miliona smrtnih slučajeva u svijetu, a procjenjuje se da će do 2030. godine broj porasti na 23 miliona.

Neke od namirnica koje svakodnevno možete da jedete mogu da utiču na smanjenje rizika od nastanka srčanih bolesti.

– Zdravlje srca se povezuje sa ishranom, vježbanjem, prestankom pušenja. Svakom takvom promjenom smanjićete rizik od nastanka srčanih bolesti – kaže dijetetičarka Suzi Burel.

Ona otkriva koje namirnice svakodnevno treba konzumirati da bi vaše srce bilo zdravije.

Voće i povrće

Banane, špinut, brokula i krastavci prepuni su kalijuma. Takva ishrana u vezi je sa smanjenim krvnim pritiskom i manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti.

– Neka vam cilj bude da pojedete nekoliko voćki dnevno i barem dve do tri vrste povrća – napominje Burelova.

Orašasti plodovi

Orašasto voće je izvor zdravih masti, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama koje su jako dobre za zdravo srce.

Dijetetičarka kaže da se šaka orašastih plodova dnevno povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti.

Vlakna

– Vlakna iz mahunarki i voća, najprije jabuka i banana, snižavaju nivo “lošeg” holesterola – kaže Burelova i savjetuje da te namirnice budu dio vaše svakodnevne ishrane.

Prirodne masnoće

Dijetetičarka savjetuje da izbjegavate prženu hranu i povećate unos kvalitetnih masnoća iz namirnica kao što su maslinovo ulje, sjemenke i avokado.

Riba

Svaka riba je zdrava, ali omega-3 masnim kiselinama obiluju losos, svježa tuna i sardine.

– Ako ove tri vrste ribe uvrstite u svoju ishranu, to je najlakši način kojim ćete povećati unos omega-3 masnih kiselina i imati zdravije srce – poručuje Burelova.

 

Dental Studio Prijedor