Početna Prijedorski region ZA ZAŠTITU OD POPLAVA U PRIJEDORU UKUPNO 24 MILIONA KM

ZA ZAŠTITU OD POPLAVA U PRIJEDORU UKUPNO 24 MILIONA KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 200 domaćinstava na plavnom području u Raškovcu, svaku jaču kišu prati zabrinutim pogledom u nebo i Sanu. Grupa mještana okupila se kod mašinskog mosta u Brezičanima koji im, kako kažu, zadaje velike probleme. Zahvalni su gradonačelniku Daliboru Pavloviću koji im je pomagao prilikom dosadašnjih akcija uređenja obale Sane, a uzdaju se da će nova gradska vlast, uz najavljene višemilionske investicije, riješiti problem poplava zauvijek.

– Džaba kopati Miloševicu i Gomjenicu, kad nivo Sane raste. Njeno korito je puno pijeska i ne prima vodu. Usko grlo je mašinski most u Brezičanima koji je zakrčen kilometar uzvodno. Trebalo bi produbiti Sanu, jer je izgubila korito. A lokalna zajednica bi na taj način došla do velike količine kvalitetnog pijeska – ističe mještanka Raškovca Emira Radinović.

U fazi idejnih projekata je obodni kanal, čišćenje rijeke Sane, te mašinskog mosta u Brezičanima kao i izrada parapetnih zidova za zaštitu Tukova i Gomjenice od poplava, potvrdio je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović. On je rekao da je u narednom periodu planirano šest miliona KM za čišćenje rijeke Gomjenice i 3,1 miliona KM za čišćenje Miloševice. Sredstva su obezbijeđena preko Evropske i Svjetske banke. Navedenih devet miliona konvertibilnih maraka za zaštitu Prijedora od poplava nije jedina investicija u ovoj oblasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će u naredne dvije godine biti uloženo 15 miliona KM u trajno i kompletno rješavanje problema visokih voda na području ove lokalne zajednice.

 

KV