Za zagađenost vazduha kriva ćevabdžinica!?

Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo raspravlja se o stanju zagađenosti zbog kojeg je Operativni štab Vlade KS sinoć donio mjere uzbune.

Pokušavajući objasniti poslanicima u Skupštini KS kako se pokazatelji mjerne stanice koju ima Ambasada SAD u Sarajevu drastično razlikuju od onih koje koriste bh. institucije, stručnjak za kvalitet vazduha Plamenko Tais rekao je da je za to kriva ćevabdžinica “Zmaj”.

– Stanice Američke ambasade u BiH mjere PM2,5, dok bh. stanice vrše mjerenja PM10. Američka ambasada je dala saopštenje da smo najzagađeniji grad na svijetu što nije tačno, jer ima puno zagađenijih gradova, pa čak i u BiH. Dakle, da li je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu – nije, da li je zagađeno – jeste – izjavio je Tais.

Dodao je i da je sporno mjesto na kojem se nalazi mjerna stanica Ambasade SAD-a u BiH.

– Mjerna stanica Ambasade nalazi se u neposrednoj blizini ćevabdžinice “Zmaj” koja često emituje u vazduh razne čestice – kazao je Tais, što je izazvalo nezadovoljstvo i podsmijeh brojnih poslanika.

Na njegovu konstataciju reagovao je poslanik Zvonko Marić.

– Hvala na objašnjenju, konačno znamo šta je uzrok zagađenja vazduha u Sarajevu. Dakle sada je svima jasno šta je problem – ćevabdžinica. Znači da ova sjednica uopšte nema smisla – rekao je ironično Marić, na šta su se njegove kolege u Skupštini KS počele smijati.

Rasprava o stanju zagađenosti u Kantonu Sarajevo i dalje traje, ali još se nisu mogle čuti konkretne mjere kojim bi se ovo stanje moglo poboljšati. Poslanici konstantno izražavaju negodovanje i nezadovoljstvo izlaganjem Plamenka Taisa i ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline KS Čedomira Lukića, jer od njih još nisu dobili odgovore na postavljena pitanja.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila