Početna Zdravlje Za šta je sve dobra rakija?

Za šta je sve dobra rakija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njenoj ljekovitosti prenose se sa koljena na koljeno.

Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji kao i slatke rakije sa dodatkom voća.

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, sa njenom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku vam donosimo nekoliko tegoba koje su naši stari decenijama uspješno liječili rakijom.

Bol u želucu

Pojeli ste težak obrok koji vam je prozrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.

Zubobolja

Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.

Bol u grlu

Ako je upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s nekoliko kapi propolisa uspješno će dezinfikovati grlo. Takođe će pomoći topli biljni čaj sa par kašičica rakije.

Bol u leđima

Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon nekoliko sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se prave iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužiće vam i druge rakije.

Ukočen vrat

Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata takođe možete sanirati rakijom na isti način.

Bolovi kod reumatskih bolesti

Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.

Otekline

Rakija dokazano hladi kožu, pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti obloge. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu i zato obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.

Loša cirkulacija

Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.

Urološki problemi

Rakija s peršunom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.

Mučnina u vožnji

Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima, jer vozači ne smiju da piju dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu.

ASHA prodaja vozila