Rukovodstvo Udruženja penzionera grada Prijedora danas je održalo radno-konsultativni sastanak kojem su prisustvovali čelnici republičkog udruženja, Fonda PIO Republike Srpske i predstavnici Gradske uprave. Kako je rečeno, ova populacija najviše je pogođena pandemijom virusa korona. Smrtnost među penzionerima povećana je za 40 odsto, a niske penzije ne mogu da prate česta poskupljenja osnovnih životnih namirnicaSaradnja s Gradskom upravom ocijenjena je kao veoma dobra.

“Aktuelna gradska vlast je, dva mjeseca prije isteka ove kalendarske godine,  ispoštovala sve i jedan fening prema Udruženju penzionera grada Prijedora. Da nije takvog odnosa prema najstarijoj populaciji, bila bi upitna čak isplata troškova sahrana, s obzirom na povećanu smrtnost među penzionerima”, ističe Slobodan Brdar, predsjednik Udruženja penzionera grada Prijedora.

Monja Kasalović, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, podsjetila je da su izdvajanja iz gradskog budžeta za rad Udruženja penzionera najprije uvećana sa 200.000 na 250.000 KM, a za narednu godinu iznosiće 300.000 KM. Sastanku u Prijedoru prisustvovao je Ratko Trifunović, koji je prije tri mjeseca preuzeo dužnost predsjednika republičkog Udruženja penzionera. Po njegovim riječima, cilj posjeta regionalnim centrima je razmjena informacija o stanju i potrebama udruženja penzionera na terenu, koje će, potom, prenijeti republičkim vlastima, sve u cilju boljeg položaja najstarije populacije.

“Očekujemo veću podršku Vlade RS kad je u pitanju banjska rehabilitacija kao i redovno usklađivanje i povećanje penzija, koje će slijediti od 1. januara 2022. godine”, rekao je Trifunović.  

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske, po riječima direktora  Mladena Milića, posebnu pažnju posvećuju penzionerskoj populaciji i redovno prisustvuju ovakvim sastancima, kako bi na licu mjesta saznali koliko su penzioneri zadovoljni njihovim uslugama.

kozarski