Početna Vijesti Za pet godina BiH je ostala bez 350.000 stanovnika

Za pet godina BiH je ostala bez 350.000 stanovnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje građana “Oštra nula” organizuje otvoreni forum “Socijalna (NE)Pravda u BiH”, koji će se održati u srijedu 17. aprila u Socijalnom edukativnom centru – SEC, Ulica Mladena Stojanovića 6, sa početkom u 12 časova.

Na ovom panelu biće riječi o socijalnoj (ne)pravdi u BiH i krizi ljevice, o tome kako je došlo do urušavanja socio-ekonomskog sistema, na šta se možemo fokusirati i pokušati uticati na poboljšanje trenutnog stanja u BiH, najavljuju organizatori.

– Svjedoci smo da svakim danom sve više mladih ljudi, ali i porodica sa djecom napušta državu zbog urušavanja socio-ekonomskog sistema u BiH i odlazak u inostranstvo im predstavlja izlaznu strategiju iz socijalne nesigurnosti. Tome u prilog govori i činjenica da smo prva zemlja po nezaposlenosti u Evropi, a druga u svijetu. U posljednjih pet godina BiH je ostala čak bez 349.000 stanovnika, odnosno bez 11.4 odsto populacije. Broj stanovnika BiH mlađih od 15 godina najviše se smanjio i to za 32.5 odsto. Radno sposobno stanovništvo spalo je sa 2.59 miliona na 2.39 miliona- poručuju iz “Oštre nule”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe, biće predstavljeno i istraživanje “Životne priče radnih migranata iz BiH: Balkanski diskurs, liminalnost i integracija”, koje je objavljeno u Journal of Balkan and Near Eastern Studies, a čiji autori su: Dalibor Savić, Anđela Pepić i Duško Trninić.

Učesnici otovrenog foruma su: Vlade Simović i Dalibor Savić sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Gorana Mlinarević aktivistkinja i pravnica međunarodnih ljudskih prava iz Sarajeva. Panel moderira Tanja Topić iz Fondacije Fridrih Ebert.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila