Početna Biznis Za osnivanje firme u BiH treba 80 dana i 13 različitih procedura

Za osnivanje firme u BiH treba 80 dana i 13 različitih procedura

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bosna i Hercegovina je najgore rangirana zemlja u regiji prema posljednjoj listi svjetskih zemalja prema lakoći poslovanja i nalazi se na veoma lošem 90. mjestu.Porazno zvuče podaci koji govore da je za osnivanje firme u BiH u prosjeku potrebno 80 dana, treba proći čak 13 različitih procedura, a sve to će koštati najmanje 1.339 maraka.

Prema listi, od zemalja regiona, najlakše se posluje u Sjevernoj Makedoniji koja je ispala iz top 10 zemalja svijeta i sada je 17. na ovoj listi. Skok od tri pozicije ostvarila je Slovenija i sada je 37, dok je Srbija napredovala četiri mjesta i sada je 44. Crna Gora je 50, a mjesto iza nje je Hrvatska, dok je Kosovo ostvarilo veliki pad i sa 44. palo na 57. mesto.

– Struka je tu spremna maksimalno pomoći svojim idejama i prijedlozima, ali to je sada isključivo političko pitanje – rekao je za Klix ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

BiH se, prema izveštaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, nalazi u društvu zemalja poput El Salvadora, Bocvane, Nepala, Gvatemale ili Samoe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ASHA prodaja vozila