Početna BiH Za modernizaciju i novu opremu šest miliona KM

Za modernizaciju i novu opremu šest miliona KM

Proizvodnja kvalitetnih žitarica, voća, povrća, mesa i mlijeka zahtijeva stalnu modernizaciju i obnovu mehanizacije, a za podršku dugoročnom razvoju poljoprivrede Vlada Srpske ove godine izdvojiće oko šest miliona KM.

Ratari koji planiraju da unaprijede proizvodnju imaju priliku da se prijave na javni poziv za ostvarivanje podsticaja za kapitalne investicije, koji je u četvrtak raspisala Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Poziv je otvoren 30 dana, a najviše novca biće obezbijeđeno za poljoprivrednu mehanizaciju i to 1,8 miliona KM.

“Za nabavku traktora obezbijeđeno je milion maraka, što je u odnosu na trogodišnji prosjek više za 67,42 odsto. Za kupovinu priključaka namijenjeno je 800 hiljada KM i to je 40 odsto više u odnosu na podsticaje koji su bili na raspolaganju ratarima od 2015. do 2017. godine”, rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na podršku mogu računati i proizvođači koji budu ulagali u stočarsku i biljnu proizvodnju, kao i oni koji investiraju u preradu i skladištenje poljoprivrednih proizvoda.

“Za investicije u modernizaciju postojećih i izgradnju novih prerađivačkih kapaciteta biće izdvojeno 1,5 miliona KM”, dodali su u resornom ministarstvu.

Podsticajima su obuhvaćena i ulaganja u izgradnju plastenika, za nabavku protivgradnih mreža, ali i za podizanje višegodišnjih zasada jabučastog, koštičavog, jezgrastog i jagodastog voća, za šta će biti izdvojeno oko 700 hiljada KM.

Pravo na podsticaje imaju vlasnici registrovanih poljoprivrednih, komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava, a rezervacija sredstava za podršku se ostvaruju prije investiranja, na osnovu podnesene prijave na javni poziv. Novac se odobrava u iznosu od 30 odsto od ukupne vrijednosti investicije za komercijalna, a 15 odsto za nekomercijalna gazdinstva. Iznos se uvećava za pet odsto ako je nosilac gazdinstva žena ili poljoprivrednik do 40 godina starosti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac kaže da posljednje dvije godine nije bilo ozbiljnijih kapitalnih investicija u poljoprivredi, zbog čega je ovaj poziv veoma značajan.

“Samo sa novim tehnologijama možemo parirati konkurenciji iz Evropske unije i regiona. Mnogo je poljoprivrednika koji žele obnoviti opremu koja je stara i po 20 godina”, rekao je Usorac.

Planirana sredstva za pojedine kapitalne investicije (u KM)

milion – za nabavku traktora

800 hiljada – za kupovinu traktorskih priključaka

1,5 miliona – za izgradnju prerađivačkih kapaciteta

700 hiljada – za plastenike, protivgradne mreže i podizanje zasada voća

ATV

Dental Studio Prijedor