Početna Turizam Za Ginisovog rekorda: U Cazinu napravljeno osam hiljada porcija trahane

Za Ginisovog rekorda: U Cazinu napravljeno osam hiljada porcija trahane

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljudi su se oduvijek najradije okupljali oko hrane, a u Bosni i Hercegovini su veliki ručkovi, sofre i roštilji apsolutna tradicija. Tako je posljednjih godina iz svakog od gradova krenula priča o bosanskim porcijama za Guinnessovu knjigu rekorda pa su tako Tuzlaci nedavno napravili burek za Guinnessa, Travničani porciju ćevapa, a u Cazinu se ove nedjelje spremala krajiška trahana za Guinnessa.

 

Riječ je o projektu koji se realizirao u saradnji s Udruženjem kuhara Bosne i Hercegovine, a u okviru obilježavanja Dana Grada Cazina.

Trahana se spremala na lokaciji stara Žitarnica u gornjoj čaršiji, a radi se o pravoj domaćoj trahani koju su samo za ovu priliku rastirale i sušile vrijedne domaćice iz KUD „Stijena“. Uz vrhunskog kuhara i predsjednika Udruženja kuhara BiH, Nermina Hadžića, spremali su je domaći majstori kuhinje Suad Puškar- Toro i Suljo Čaušević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šerpi zapremine četiri hiljade litara domaći kuhari uz predsjednika Udruženja kuhara BiH Nermina Hadžića skuhali su osam hiljada porcija za posluživanje, čime će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

Uz kuhara Nermina Hadžića, na ovom kulinarskom događaju učestvovao je i poznati bh. kuhar Hamid Kujraković sa svojim projektom „Svijet palačinaka“, a čiji sponzor je Vispak. Palačinci su za ovu priliku imali promotivnu cijenu samo zbog toga jer su sva sredstva i prilozi koji se prikupe bili namijenjeni opremanju kuharskog kabineta u Ugostiteljskoj školi u Cazinu čiji učenici su također učestvovali u ovim događajima. Prikupljeno je 923,00 KM, a Udruženje ovoj školi je doniralo dva mobilna plamenika koji će doprinijeti kvaliteti rada praktične nastave ugostiteljske struke.

Cazin.net

ASHA prodaja vozila