Početna BiH Za dvije dionice Koridora “5C” 140 miliona evra, evo kako će izgledati...

Za dvije dionice Koridora “5C” 140 miliona evra, evo kako će izgledati (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona evra namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice autoputa na Koridoru “5C”.

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoputa na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

“Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuše-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara”, precizirao je Bevanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje autoputa na Koridoru “5C”, Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona evra za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH (FBiH), a korisnik je Javno preduzeće “Autoceste Federacije”.

Srna

ASHA prodaja vozila