Početna Magazin WHO upozorava da konzumiranje alkohola ne štiti od koronavirusa

WHO upozorava da konzumiranje alkohola ne štiti od koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je svjetsku javnost da konzumiranje alkohola ne štiti od korononavirusa i ne ubija virus, te da prekomjerna konzumacija alkohola može biti štetna za zdravlje pa čak i ugroziti imunološki sistem tijela.

Službenici WHO-a u izjavi su pozvali vlade širom svijeta da provedu postojeće mjere koje ograničavaju konzumiranje alkohola i izbjegavaju svako ublažavanje propisa tijekom pandemije koronavirusa.

“Na primjer u evropskoj regiji alkohol se konzumira u prekomjernim količinama i ostavlja previše žrtava”, rekla je Carina Ferreira-Borges, voditeljica programa WHO za Evropu za program alkohola i nezakonitih droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se trebamo zapitati koliko se rizikuje ako se ljudi koji konzumiraju alkohol zatvore u kućama sa supstancom koja štetno utječe na njihovo zdravlje.

Izjava WHO-a dolazi u vrijeme kada su aktuelne dezinformacije oko koronavirusa koje i dalje kruže internetom – uključujući i mit da konzumiranje jakog etilnog alkohola ili etanola može ubiti koronavirus.

Iz WHO-a su kazali da alkohol nije lijek, posebno ako je spojen s metanolom, mogao bi rezultirati “teškim posljedicama za zdravlje” ili smrt.

Klix

ASHA prodaja vozila