Početna Svijet WHO: Ublažavati mjere po fazama i imati spreman brz odgovor u slučaju...

WHO: Ublažavati mjere po fazama i imati spreman brz odgovor u slučaju novog vala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je zemlje koje planiraju da ublažavaju mjere na suzbijanju pandemije koronavirusa da budu spremne na brz odgovor u slučaju nove epidemije.
Tedros je na jučerašnjem virtuelnom sastanku s ministrima zdravlja zemalja članica G20 izjavio da ga ohrabruje činjenica da nekoliko članica počinje planirati kako da ublaži socijalne restrikcije zbog pandemije.

Međutim, on je ukazao na to da je ključno da mjere na ublažavanju tih restrikcija budu provedene po fazama, prenosi AP.

Ukidanje restriktivnih mjera, kako je dodao, ne znači kraj epidemije u bilo kojoj zemlji, “već jedino početak sljedeće faze”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od vitalnog značaja je da u toj sljedećoj fazi zemlje edukuju, angažuju i ojačaju svoje ljude kako bi preventivno spriječili i brzo odgovorili na bilo kakvu novu pojavu virusa”, rekao je Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, neophodno je da zemlje osiguraju kapacitete da testiraju, izoluju i vode brigu o svakom slučaju i da prate svaki kontakt te da osiguraju da njihovi zdravstveni sistemi imaju kapacitet da se izbore sa svakim porastom broja slučajeva.

Direktor WHO-a je izrazio i zabrinutost zbog jačanja pandemije koronavirusa u siromašnim zemljama, kojima nedostaju resursi za borbu s velikim brojem pozitivnih slučajeva.

ASHA prodaja vozila