Wagnerov plaćenik, Andrej Medvedev, koji je nedavno prebjegao u Norvešku u filmskom bijegu, je za CNN dao intervju u kojemu je opisao brutalnost i nesposobnost ruskih plaćenićkih boraca Wagnera na prvoj liniji.

Wagnerovi borci često su slani u bitku bez ikakvih smjernica, a odnos grupe prema nevoljkim regrutima bio je nemilosrdan, rekao je Andrej Medvedev za CNN iz glavnog grada Norveške Osla, gdje traži azil nakon što je prešao arktičku granicu te zemlje iz Rusije.

“One koji se nisu htjeli boriti skupljali bi i strijeljali pred pridošlicama. Doveli su dvojicu zarobljenika koji su odbili ići u borbu te su ih strijeljali pred svima i zakopali u rovove koje su iskopali”, kazao je Medvedev.

Ovaj 26-godišnjak, koji kaže da je prethodno služio u ruskoj vojsci, pridružio se Wagneru kao dobrovoljac. Prešao je u Ukrajinu manje od deset dana nakon potpisivanja ugovora u julu 2021. godine, služeći u blizini Bahmuta, grada na prvoj liniji u regiji Donjecka. Grupa plaćenika pojavila se kao ključni igrač u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Medvedev je rekao da je direktno odgovarao osnivačima grupe, Dmitriju Utkinu i ruskom oligarhu Jevgeniju Prigožinu.

Prigožin je ranije potvrdio da je Medvedev služio u njegovoj četi i rekao da je “trebao biti procesuiran zbog pokušaja zlostavljanja zatvorenika”. Medvedev je za CNN rekao da ne želi komentirati šta je radio dok se borio u Ukrajini.

Wagneru je nedostajalo strategije, a trupe su smišljale planove u hodu, rekao je Medvedev.

“Nije bilo nikakve prave taktike. Dobili smo samo zapovijedi o poziciji protivnika. Nije bilo konkretnih zapovijedi o tome kako se trebamo ponašati. Samo smo planirali kako ćemo ići, korak po korak. Ko bi pucao, kakve bismo smjene imali. Kako ispadne to je bio naš problem”, rekao je.

Medvedev je razgovarao s CNN-om iz Osla nakon što je prešao granicu u smionom prebjegu pri čemu je, kaže, izbjegao hapšenje “najmanje deset puta” i izbjegao metke ruskih snaga. Prešao je u Norvešku preko ledenog jezera koristeći bijelu kamuflažu kako bi se uklopio, rekao je.

Rekao je za CNN da je do šestog dana svog raspoređivanja u Ukrajini znao da se ne želi vratiti na još jednu turneju nakon što je svjedočio pretvaranju trupa u topovsko meso.