Početna BiH Vukanović saslušan u tužilaštvu BiH: Dodik je radio u dosluhu s međunarodnom...

Vukanović saslušan u tužilaštvu BiH: Dodik je radio u dosluhu s međunarodnom zajednicom

U okviru predmeta Napad na ustavni poredak, pripadnici SIPA-e ušli su u prostorije Narodne skupštine RS-a. Nastavljena su i saslušanja predstavnika opozicije u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Za sada bez hapšenj, prenosi portal Crna hronika.

Nakon Vlade RS-a, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u civilu, ušli su u zgradu Narodne skupštine RS-a. Potvrdio je to potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić (SNSD): „Dokumentacija je vezana za 2003., 2004. i 2005. godinu, odnosne neke odluke koje je NSRS usvajala u tom periodu, a vezana je za posebnu sjednicu od 10.12. I ono što buni najviše građane Bosne i Hercegovine, Narodna skupština nije izašla iz svojih okvira, zato što smo mi na skupštini razgovarali o onim saglasnostima koje je NSRS dala 2003., 2004. i 2005. godine, a imali informaciju iz oblasti za koje NSRS nije dala saglasnost nego je pod pritiskom Ustavnog suda ili međunarodnog faktora“.

On je dodao da nije dobio nikakav poziv na saslušanje u Tužilaštvo BiH i da će se odazvati ukoliko ga dobije.

Tužilaštvo i dalje ispituje opozicionare. Na red je došao Nebojša Vukanović. Do ovog problema, kaže, ne bi došlo da je Tužilaštvo odmah radilo svoj posao: „Druga stvar – rekao sam da Milorad Dodik sve ovo što je uradio, uradio je u saradnji i dosluhu sa međunarodnom zajednicom i da svakako stranci i dio međunarodne zajednice, što smo vidjeli iz ovih dokumenata o ulozi Sattlera i Varhelyija, da je sve Dodik sa njima dogovorio. To skida maske i potvrđuje da je Dodik njihov igrač i to što povlači poteze, povlači u dogovoru sa strancima“.

Vukanović je dodao i da je dobio informaciju da se istraga ne vodi samo zbog posebne sjednice, nego i zbog ranijih istupa predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, za koje Tužilaštvo smatra da izlaze iz okvira Ustava.

source.ba