Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti u vezi zaključaka Savjeta za Nacionalnu bezbjednost.

– Bili smo suočeni sa brojnim pritiscima. Uprkos tome, odluke smo donijeli hladne glave, u najboljem interesu svih nas – rekao je Vučić na početku.

– Republika Srbija žali zbog svega što se dešava, a Ruse i Ukrajince smatra prijateljima. Obje države smatra svojim prijateljima – prvi je zaključak koji je pročitao.

Poštujemo tradicionalna prijateljstva

Rekao je da ne uvode sankcije Rusiji, te da pružaju podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

– Zaključci su da Srbija poštuje međunarodno javno pravo, kako bi zaštiti sebe, svoju zemlju, svoje principe. Isto tako dobro razumijemo svoje potrebe. Srbija ima svoje vitalne i nacionalne interese. Međutim, poštujemo tradicionalna prijateljstva. Mislimo da je ovo odgovorno ponašanje, da govori o našoj posvećenosti. Ono što kažemo nikome se u potpunosti neće dopasti. Mi smo uradili najbolju moguću odluku za Srbiju – rekao je Vučić.

Mir prijeko potreban

Za nas je mir prijeko potreban, dodao je Vučić.

– Naša politika mora da bude pažljivija i popustljivija. Mi ćemo se prilikom razmatranja potrebe da se donesu sankcije voditi svojim nacionalnim interesima. To uključuje i Rusku Federaciju. Smatramo da nam nije vitalan interes da uvedemo sankcije. U skladu sa svojom politikom i poštovanjem Međunarodnog prava republika Srbija pruža podršku integritetu i poštovanju granica Ukrajine – rekao je Vučić.

Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine – dodao je, a kada je riječ o sankcijama kaže da će dobro promisliti o tome, te da sada smatra da nije vrijeme za njih.

Zaključci Savjeta

Savjet za nacionalnu bezbjednost donio je zaključke:

– Republika Srbija žali zbog svega što se dešava na istoku Evrope. Gajimo prijateljske odnose sa Ukrajinom i Rusijom i žalimo zbog svakog izgubljenog života;

– Poštujemo nepovredivost granica;

– Granice se mogu menjani samo poštovanjem međunarodnog prava;

– Pozicija Srbije je ostala dosljedna i ne može joj se po tom pitanju uputiti bilo kakav prigovor;

– Srbija se permanentno zalaže da se sačuva mir u regionu. Očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda;

– Srbija prilikom razmatranja rukovoditi zaštitom svojih vitalnih i državnih interesa. RS smatra da nije od značaja da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojim državama uključujući i Rusiju;

– Ministarstvo vanjskih poslova će preduzet će zakonom predviđene mjere sa zaštiti građane koji borave u Ukrajini

– Državni organi će preduzeti sve mjere da spriječe sve dobrovoljce za učešće u sukobima na istoku Evrope;

– Republika Srbija pružit će humanitarnu pomoć oštećenim narodima;

– Republika Srbija poduzet će sve mjere da osigura sve neophodne namirnice i energentne.

Srbija “u teškoj poziciji”

Odgovarajući na novinarsko pitanje o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao:

– Kako mislite da tako jednostavno preko noći uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, koji jedini nama nisu uveli sankcije devedesetih, koji nisu uveli sankcije Republici Srpskoj  – upitao je Vučić, dodajući da Rusija brani interese Srbije pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Rusija podržava Srbiju u borbi protiv priznavanja nezavnisnosti Kosova pred UN-om.

Vučić je dodao i da je Srbija “u teškoj poziciji” jer i Ukrajina brani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i da Srbiji “nikad ništa nažao nije učinila”.

Ukrajina takođe ne priznaje nezavisnost Kosova.

– Mi smo u prethodnim danima pokušavali i uspjeli da zauzmemo jedinstven stav po pitanju krize u Ukrajini, po pitanju našeg djelovanja, naše reakcije i svih postupaka koje naši državni organi treba da preduzmu u narednom periodu”, rekao je na početku izlaganja Vučić.