Očuvanje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) i celom regionu od presudnog je značaja za ekonomski napredak Zapadnog Balkana, složili su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), nakon sastanka u Beogradu 14. aprila.

Razgovarali su o situaciji u regionu, posebno u BiH, gde je Šmit 12. aprila po prvi put upotrebio Bonska ovlašćenja, koja predviđaju da Ured visokog predstavnika (OHR) može nametati ili menjati zakone, smenjivati izabrane i imenovane političke i druge zvaničnike.

Kako kratko piše na sajtu Predsednika Srbije, ” Šmit je izneo svoje viđenje razloga za upotrebu Bonskih ovlašćenja, dok je Vučić izrazio jasno neslaganje sa poslednjim odlukama i primenom Bonskih ovlašćenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti”.

Naime, Šmit je 12. aprila suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske (RS) i time poništio pokušaj vlasti tog bh. entiteta da državnu imovinu prebace na RS. On je stavio van snage Ukaz predsednice RS Željke Cvijanović o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku poručio je tada da “razmisli o posledicama svoje politike”.

“Odluka o kompletnom vlasništvu (nad imovinom) je na BiH. Zemljište pripada državi, ali država time ne može da raspolaže dok se ne donese odgovarajući zakon”, obrazložio je Šmit svoju odluku.

Šmit je rekao da je zakon suspendovao jer je u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom kojim je okončan rat u BiH 1995.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku RS, a usvojen je na sednici Narodne skupštine RS 10. februara, dok tamošnje vlasti najavljuju da će zakon ipak stupiti na snagu.