Početna Vijesti Vučić: Moj sin je u BiH privatno, a ne zbog neke politike

Vučić: Moj sin je u BiH privatno, a ne zbog neke politike

Sin srbijanskog predsjednika Danilo Vučić, koji je sudjelovao u obilježavanju 9. januara, dana Republike Srpske, boravi u BiH u pratnji naoružanih pripadnika srbijanske policije, objavili su mediji u BiH reagirajući na tvrdnje Aleksandra Vučića da njegov sin boravi u BiH isključivo kao privatna osoba. 

Srbijansko veleposlanstvo u Sarajevu diplomatskim je kanalima izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH kako Danilo Vučić dolazi u tu zemlju od 8. do 11. januara s nakanom posjeta Banjauci i Jahorini, kao i da će ga tih dana pratiti pet osoba naoružanih pištoljima, stoji u dopisu čiju je fotografiju objavio portal Istraga.ba, blizak bezbjedonosnim službama u BiH.

Za Vučićevog sina, koji s pratnjom putuje u dva luksuzna automobila, zatražen je povlašteni tretman pri prelasku međudržavne granice, odnosno neometani prolaz, kao i pružanje dodatnog osiguranja tijekom boravka u BiH.

Danilo Vučić u ponedjeljak je bio u Istočnom Sarajevu, gdje je paradom obilježen 9. januara kao dan RS-a, uprkos presudi Ustavnog suda BiH koji je proslavu tog datuma proglasio neustavnom.

Uz predsjednika RS-a Milorada Dodika na posebnoj tribini bili su svi bitniji entitetski političari, a uz njih su bili i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te još neki ministri u srbijanskoj vladi.

Neposredno iza njih na počasnoj tribini je stajao i Danilo Vučić, što su registrovali svi mediji, a ta je činjenica izazvala brojne reakcije i pitanja što je tačno sin predsjednika Srbije tamo predstavljao i kakvu je poruku time njegov otac poslao.