Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je situacija zbog dešavanja u Ukrajini veoma komplikovana, da samo loše vijesti jedna drugu stižu, ali i poručio da će Srbija to preživjeti, ne lako, ali bez velikih posljedica.

“Želim da ljudi znaju koliko je komplikovana situacija, da ne znate šta da radite… Sad se samo plašim novih vesti, nekad s mukom gledate u telefon, jer samo loše vesti očekujete”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako će Srbija da preživi ono što ne mogu ni najveće svjetske ekonomije, jer cijene vrtoglavo rastu, zbog sukoba u Ukrajini.

Kako je primijetio, kada je riječ o cijenama sirovina u svijetu, informacije su sve gore, jer ako se sada dogodi da Zapad sankcioniše rusku naftu, a sve prilike idu u tom smjeru, neizvjesno je gdje će to da završi…

“Jasno je ko je čiji teritorijalni integritet pogazio, ali da kažete u Milanu da nećete da proučavate Dostojevskog… Koga ćete? Koji je to književnik veći? Ako zatvarate opere Čajkovskog, koje ćete da imate? Samo Verdijeve… Ništa ne razumem…”, rekao je Vučić.

On je naveo da ljude zanima kako će oni da žive, da li će imati sve što je potrbeno…

Ukazao je da po podacima sa Pariske berze, cijena pšenice “ode u nebesa”, na istorijski maksimum, a onda će, kaže, i druge stvari.

“Palnimo ulje više ne možete da nađete, da kupite, ne zavisi od toga život, ali govorim o problemima… Strah je svuda, Kina kupuje sve što stigne, pamuk više nigde ne možete da nađete”, nabrojao je predsjednik Srbije.

Upozorio je da će svakog dana biti sve teže, te da se nada da će rat u Ukrajini uskoro biti okončan.

“Dinar je stabilna, čvrst, plate i penzije ne kasne, raste sve, ali do kad?”, upitao se Vučić.

Najavio je da će sutra ili prekosutra Vlada donijeti odluku o zabrani izvoza pšenice, jer moramo da čuvamo, da imamo hljeb za naše ljude, kao i za region.

“I ugalj ode u nebesa, sad boga da molimo da nađemo ugalj, ne vredi… Kataklizma. Kakva 2008. godina, ovo nije viđeno od Drugog svetskog rata, samo da ne bude gore. Preživećemo. Ne lako, ali bez velikih posledica. Plašim se težih stvari i još manje predvidivih”, rekao je Vučić.