Početna Zdravlje Vrijeme vašeg obroka može da utiče na gubitak kilograma

Vrijeme vašeg obroka može da utiče na gubitak kilograma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje dokazi da bi stara izreka “doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj poput siromaha” mogla da bude korisna uz jednu važnu reviziju.


Tačnije, ovaj bi pristup mogao da bude od pomoći ne samo za bolje zdravlje, već i za gubitak kilograma.

Studija objavljena u američkom časopisu “Klinikal nutrišn” (Clinical nutrition) utvrdila je da vrijeme kada jedete, a ne ono šta jedete, može imati veći uticaj na debljanje, odnosno mršavljenje, piše Health 24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dvije grupe žena starosti između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, to jest 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 nedjelja. Ta grupa žena je takođe imala i veće poboljšanje u osjetljivosti na insulin, što može da pomogne u kontrolisanju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primjenjivati na opštu populaciju, to je jednostavna promjena u načinu života koju bilo ko može da napravi. Kao bonus ovog pristupa, možda nećete doživjeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežete za užinom.

Ukoliko ručate na poslu, isprva će vam biti problem da spakujete nešto obilniji, nešto snažniji obrok. Da biste olakšali prilagođavanje, za večeru napunite svoj tanjir zdravom hranom koju možete da pojedete u velikim količinama, poput salate i puno povrća.

Klix / Health 24

ASHA prodaja vozila