Početna BiH “Vrijeme je da se narodi u BiH pomire”

“Vrijeme je da se narodi u BiH pomire”

Vrijeme je da se narodi u BiH pomire i ako mi, ratni vojni invalidi koji smo za ovu zemlju dali dijelove svoga tijela, možemo sjediti zajedno za istim stolom, onda to mogu svi.

Poruka je ovo projekta “Ne jedni protiv drugih, nego jedni sa drugima”, koji finansira USAID-ov projekat “PRO-Budućnost”. Projekat je ovo dvije komšijske opštine, Petrovo i Gračanica, a učestvovaće udruženja ratnih vojnih invalida iz ovih opština.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Ratko Bijelić, predsjednik Udruženja RVI Petrovo, u planu je realizacija dvije radionice, kao i dva sportska takmičenja.

“Jednu radionicu pod nazivom ‘Značaj i metode zagovaranja za bolji položaj RVI u lokalnoj zajednici’ organizovali smo u ponedjeljak, a u planu je da imamo još jednu radionicu”, rekao je Bijelić, dodajući da je plan da učestvuje po 10 članova udruženja RVI iz ove dvije opštine.

Naveo je da planiraju organizovati i sportska takmičenja u pikadu, stonom tenisu i šahu te da će prvo takvo takmičenje organizovati u Petrovu za oko mjesec dana.

“Oni će iz Gračanice doći kod nas na to sportsko takmičenje. Svi učesnici će dobiti i medalje. A isto takmičenje je planirano i u Gračanici, kada ćemo mi iz Petrova ići kod njih”, kazao je Bijelić.

Kako je istakao, cilj ovog projekta je pomirenje među ljudima u BiH, kao i pomoć ratnim vojnim invalidima.

“Mladima bih poručio da razmišljaju svojim glavama, da ne dozvolimo da neko razmišlja umjesto nas. Kada sam devedesetih godina prošlog vijeka otišao u rat, niko nije bio tu da me uhvati za uvo i kaže mi ne smiješ uzimati pušku u ruke, a sad mi imamo kome to reći i tako bismo i radili”, iskren je Bijelić.

Da je pomirenje i povjerenje ključno za dobar život svih građana BiH, za “Nezavisne novine” kazao je i Zijad Kapetanović, predsjednik Organizacije RVI opštine Gračanica.

“Ako već političari ne žele da se izmire, da se makar narod izmiri. Pomirenje treba da počne od bilo koga. Ako mi, koji smo za ovu zemlju davali dijelove svog tijela, možemo zajedno sjesti, onda mogu svi”, rekao je Kapetanović, koji ističe da je sa 21 godinu u ratu ostao bez noge.

“Teško je živjeti bez noge, tada me sa mojih 20 godina neko u rat navratio, ne želim da nas više navraćaju na bilo šta. Važno je da makar mladi shvate da nije istina sve što političari govore. Narod se druži, mi se volimo, a političari nas zavađaju”, zaključio je Kapetanović.

Kako je za “Nezavisne” kazao Ozren Petković, načelnik opštine Petrovo, ovom projektu pružio je podršku na samom početku te se nada da će ovakvih projekata biti više.

“Desilo se to što se desilo početkom devedesetih godina prošlog vijeka i naša misija mora biti da se nikad više nešto slično ne ponovi”, istakao je Petković.