Početna Prijedorski region Vrata Gradske uprave jednom mjesečno od kraja jula otvorena za Ombudsmana za...

Vrata Gradske uprave jednom mjesečno od kraja jula otvorena za Ombudsmana za djecu Republike Srpske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom gradonačelnika Dalibora Pavlovića u Prijedoru će jednom mjesečno od kraja jula vrata Gradske uprave biti otvorena za predstavnike kancelarije Ombudsmana za djecu Republike Srpske koji će u terminu od 10-13 časova razgovarati sa strankama.

Ovo je odlučeno nakon današnjeg sastanka gradonačelnika sa Ombudsmanom za djecu Republike Srpske Dragicom Radović.

Ona je tokom sastanka navela da u prethodnom periodu nisu organizovane posjete u lokalnim zajednicama zbog epidemioloških mjera. Institucija Ombudsmana za djecu RS uz podršku više gradova i opština organizuje “Uredovne dane” kako bi olakšao pristup građanima ovoj instituciji kao mehanizmu za zaštitu njihovih prava. Plan je da se isti održavaju jednom mjesečno u toku godine. U vrijeme “Uredovnih dana” pravnici, zaposleni u instituciji Ombudsmana primaju žalbe fizičkih i pravnih lica i daju savjetodavnu pravnu pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takođe, potrebna je i saradnja sa Javnom ustanovom “Centar za socijalni rad”, jer su zahtjevi pretežno vezani za socijalno-ekonomska prava (vršnjačko nasilje, narušeni porodični odnosi, povreda prava na privatnost, ličnih prava itd.).

Dokumentacija vezana za uredovne dane biće dostavljena Gradu Prijedor u narednom periodu.

Gradonačelnik se zahvalio Ombudsmanu za djecu Republike Srspek na dobroj saradnji sa Gradom Prijedor te istakao da Grad podržava rad Ombudsmana i da je i prethodna godina bila usmjerena u cilju unapređenja zdravlja ljudi i djece.

On je istakao da Grad iz budžeta obezbjeđuje sredstva putem grantova za novorođenu djecu, odnosno 500 KM za prvo dijete, 600 KM za drugo dijete i za treće i svako naredno dijete odobrava se iznos od 700 KM. Takođe, Pavlović je naveo da Grad daje podršku udruženjima koje se bave ovim pitanjima, kao što su: Udruženje djece sa posebnim potrebama “Neven” iz Prijedora, Udruženje roditelja sa četvero i više djece “Roda” Prijedor, Udruženje “Anemona”, obezbjeđuje Ponosne kartice Republike Srpske za roditelje sa troje i više djece putem granta za pomoć 3 , dodjeljuje poklon paketiće prvačićima, udžbenike učenicima Romima.

Sjedište Ombudsmana je u Banjoj Luci, a kancelarije u Doboju, Bijeljini i Foči.

prijedorgrad.org