fbpx

Volkswagen predstavlja novi 2.0 TDI

EA288 Evo je novi Volkswagenov dizel agregat zapremine 2.0 litre, koji je upravo predstavljen u Beču.

Nova pogonska jedinica predstavlja i debi za hibridizovane dizele u VW Grupi.

Novi TDI kompatibilan je sa blagim hibridnim sistemom koji radi na 12V, koristi sistem starter-generator i paket litijum jonskih baterija.

Prema navodima fabrike, nova pogonska jedinica ne samo da ima značajno smanjenu potrošnju, a samim time i emisiju izduvnih gasova nego i značajno unapređenu kulturu rada, što obećava i veći nivo udobnosti u vozilu.

Novi dizel će imati više nivoa snage, u rasponu od 136 do 204 KS, a zanimljivo je i da će ga prvi ugrađivati Audi u svoje modele i to uzdužno. Ostale marke VW grupe koristiće novi motor u kombinaciji sa MQB platformom.

Među unapređenja koja je Evo doživeo u odnosu na prethodnu 2.0 jedinicu spadaju izmjene u procesu sagorevanja koji doprinose i bržem odzivu turbo kompresora.

DPF sistem je veći, efikasniji i dugotrajniji. EA288 Evo je i olakšan i ima smanjene frikcione i termalne gubitke.

Na simpozijumu u Beču, VW je potvrdio i da će se u narednoj generaciji Golfa koji stiže naredne godine pojaviti i hibridni sistem koji radi na 48V, a koji će drastično smanjiti potrošnju i emisiju CO2 i NOx.

Pored novina u dizel motorima, VW je predstavio i 1.5 TSI Evo benzinac koji je pod oznakom 1.5 TGI Evo prilagođen za rad za tečnim prirodnim gasom (CNG).

Kao i njegov benzinski pandan koristi Milerov ciklus (takt kompresije je praktično podeljen u dva dela, a prvi deo sabijanja se obavlja uz još uvek otvorene usisne ventile), a u Golfu će uz DSG menjač trošiti 3.5 kilograma CNG na 100 kilometara, a sa jednim punjenjem moći da pređe do 490 kilometara.

(Dmotion.rs)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila