Početna Zanimljivosti Volkswagen od 2035. u Evropi neće prodavati automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem

Volkswagen od 2035. u Evropi neće prodavati automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evropa će biti prvi kontinent na kojem će Volkswagen za manje od 15 godina prodavati automobile koje će pokretati samo elektromotori.

U posljednjim izjavama za medije direktor prodaje Volkswagena Klaus Zellmer otkrio je posljednje planove potpune elektrifikacije brenda prema kojima njemački automobilski gigant kupcima u Evropi najkasnije od 2035. godine više neće nuditi modele koje će pokretati motori sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Nakon realizacije planova u Evropi Volkswagenova potpuna elektrifikacija s manjom zadrškom sprovodit će se i u Sjevernoj Americi i Kini, a nakon toga i u zemljama Južne Amerike i Afrike u kojima zbog političkih i infrastrukturnih prilika još uvijek nisu spremni za elektropokretane automobile. Posmatrano globalno, u VW-u misle da će potpuna elektrifikacija njihovih modela biti završena do 2050. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S posljednjim objavljenim planovima Volkswagen se priključio nekolicini automobilskih kompanija u kojima su ranije objavili da će u narednih desetak godina dići ruke od motora s unutrašnjim sagorijevanjem, a vrijeme će pokazati kako će sve skupa izgledati u praksi.