Početna Magazin Volkswagen ima novitet: Na internetu predstavljen električni Samba Bus

Volkswagen ima novitet: Na internetu predstavljen električni Samba Bus

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih dana februara Volkswagen je najavio e-Bulli, T1 Samba Bus koji isključivo radi na struju. Premijera nove verzije popularnog kombija trebala se održati na sajmu u Essenu, ali je kompanija odlučila predstaviti ga na internetu zbog otkazivanja manifestacije.

VW T1 Samba Bus iz 1966. godine može se pohvaliti pogonom koji imaju i ostala električna vozila Volkswagena. Model s fotografija nije jedina verzija popularnog kombija koji sada ide na struju. Kompanija eClassics kao partner VW Commercial Vehicles planira ponuditi slične modifikacije T1 i T2 , a radit će se po uzoru na e-Bulli.

Električni automobil pokreće motor snage 61 kW (82 KS) umjesto četverocilindričnog motora od 32 kW (43 konjske snage). Najveći okretni moment je 212 Nm, što je dvostruko više od prvobitnog motora – 102 Nm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dvostrukim povećanjem snage i okretnog momenta jasno je da eBulli ide brže od svojih predaka. Maksimalna brzina električne verzije ograničena je na 130 km/h, kako bi se zaštitila baterija. Poređenja radi, T1 s benzinskim motorom ima maksimalnu brzinu od 105 km/h.

Elektromotor ima jednobrzinski mjenjač s polugom zupčanika postavljenom ispod prednjih sjedišta. Postoji pet mogućnosti za postavke prijenosa (P, R, N, D, B), pri čemu “B” omogućava vozaču da koristi opciju obnove energije prilikom kočenja.

Kao i kod klasičnog kombija, elektromotor i mjenjač su postavljeni u stražnjem dijelu VW e-Bulli. Litij-ionska baterija od 45 kW/h postavljena je u centralnom dijelu poda. Pruža obim vožnje od 200 kilometara. Upotrebom DC punjača sa snagom punjenja od 50 kW, može se napuniti 80 posto za 40 minuta.

Šasija eBullija također je doživjela modifikacije, kako bi vlasniku pružila novo iskustvo tokom vožnje. Redizajn se ogleda u korištenju osovina s više veza, amortizerima s opcijom postavki, pregibnim nosačima i četiri kočnice s unutrašnjom ventilacijom.

Vanjski izgled vozila krase narandžaste nijanse – Energetic Orange Metallic i Golden Sand Metallic MATTE, prednja okrugla LED svjetla i stražnja LED svjetla koja služe kao indikatori punjenja.

Kada je riječ o dizajnu interijera, eBulli se može pohvaliti novinama u odnosu na svoje prethodnike. Odlikuje ga dvobojna Saint Tropez i Saffrano Orange shema, pod od punog drveta, nova automatska ručica mjenjača, dugme za pokretanje i zaustavljanje elektromotora, brzinomjer s digitalnim displayem, tablet postavljen na krovu i ssvremeni audisistem u retro stilu, piše Carscoops.

Vozači koji žele u e-Bulliju doživjeti vremeplov, morat će platiti 64.900 eura. Očekuje se da će T2 i T3 električni kombiji biti u istom cjenovnom rangu.

ASHA prodaja vozila