Prelet američkih teških bombardera preko teritorije BiH u utorak izazvao je veliku pažnju javnosti i u BiH i u regionu, a svi su ovaj događaj shvatili kao poruku SAD BiH i regionu.

Aleksandar Radić, vojni analitičar iz Beograda, za “Nezavisne” kaže da je prelet prije svega odgovor na rusko pitanje, odnosno ono što Amerikanci vide kao nedozvoljeno miješanje te zemlje u regionu.

“Ideja je da se letovima bombardera nad savezničkim zemljama pošalje poruka da je Amerika čvrsto iza svojih saveznika i da neće dozvoliti radikalan razvoj situacije, konkretno za naš region na južnom krilu NATO-a. U ovom trenutku su u toku velike vježbe pod zajedničkim imenom “Defender 23” i odvijaju se od Crne Gore, Sјeverne Makedonije pa do Rumunije, gdјe će biti završnica na delti Dunava i potpuno je situacija usredsređena na rat u Ukrajini”, ističe on.

Prema njegovom mišljenju, uz rat u Ukrajini, za SAD i za NATO je region zapadnog Balkana od suštinske važnosti jer ne žele da dozvole Rusiji da se učvrsti u regionu. Prema njegovim saznanjima, prelet je bio i način da se BiH uključi u ove vojne vježbe na indirektan način, i to kroz obuku za navođenje avijacije.

“Poruka je jasna: suštinske potrebe za takvim preletima nema, ali činjenica je poruka koja je poslana sa značenjem – mi smo iznad Sarajeva nisko, a ne dopada nam se mnogo šta rade vlasti u Banjaluci. Poruke su obostrano razmijenjene i Amerikanci možda nisu mogli pročitati iz bombardera, ali su mogli iz medija da pročitaju natpis koji je stavljen na trgu u Banjaluci”, ističe on.

Njemački Deutsche Welle piše da ovaj simboličan čin ne predstavlja baš demonstraciju sile, već pokazuje odlučnost SAD da po potrebi unilateralno djeluju kako bi zaštitili svoje saveznike u regiji, kako smatraju BiH.

“Američki strateški bombarderi lete iznad BiH kao podrška ovoj zemlji, ali to se dešava u vrijeme nestabilne situacije na Kosovu, gdje je došlo do sukoba između Srba i KFOR-a. Zato mislim da je let bombardera iznad BiH ujedno i poruka da se eskalacija sukoba na Kosovu i eventualno širenje sukoba na druge regionalne države ne bi isplatilo” Srbiji ili bh Srbima, naglašeno je u ovom tekstu.