Početna Prijedorski region VODIMO VAS NA FARMU JUSUFA MURANOVIĆA (VIDEO)

VODIMO VAS NA FARMU JUSUFA MURANOVIĆA (VIDEO)

Počeo je sa devet krava, a danas je na farmi oko 100 grla krupne stoke i osam rasnih konja. Jusuf Muranović upustio se u proizvodnju mlijeka 2015. godine. Kako kaže, pokrenuo je posao pomoću kredita i brzo shvatio da bez porodice neće imati uspješnu farmu niti kvalitetan proizvod.

U ovoj porodici sloge i ljubavi ne manjka. Iako je danas sve rjeđe vidjeti više generacija pod jednim krovom, Muranovići žive u harmoniji i oslonac su jedni drugima.

“Sreća da su sin i snaha pristali na ovo. Bez njih dvoje, ne bih mogao ništa. Oni svako jutro ustaju u četiri časa, moja žena im skuva kavu, a nakon što je popiju, kreću oko pola pet u štalu na mužu”, kaže Jusuf.

Pored ishrane, higijena je u mljekarstvu izuzetno važna, svjestan je ovaj domaćin. To, između ostalog, utiče i na kvalitet mlijeka. Prije tri godine, nabavio je i laktofriz. Na farmi Muranovića dnevno dobiju oko 1.100 litara mlijeka, a prije suše koja im je odnijela četiri grla, ta brojka iznosila je preko 1.400. Za plasman, Jusuf ne mora da brine, jer je otkup mlijeka obezbijeđen.

“Sve otkupi dubička mljekara. Prezadovoljan sam njima, nema šta! Redovni su u plaćanju i zna se da ćeš prije desetog u mjesecu dobiti ono što si zaradio. I resorno ministarstvo ispoštovalo je svoje. Svakog prvog u mjesecu legne premija. To je izuzetno korektno”, ističe ovaj farmer.

Velika uzdanica i pomoć Jusufu je njegov devetogodišnji unuk i imenjak, koji je sam uzorao i posijao 150 dunuma. Voli ovaj posao, a navikao je, kaže, i na čuđenje okoline.

“Često orem s didom. Ponekad odem sam potanjirati i pobrnati neke njive. Vozim velike traktore, istjeram đubar sa ocem. Nije mi teško, a drago mi je da olakšam svojima, jer imaju puno posla oko muže”, ističe ovaj vrijedni dječak.

Da njegove vozačke sposobnosti nisu pusta priča, uvjerila se i naša ekipa, pred kojom je spretno manevrisao poljoprivrednom mehanizacijom. Glava porodice s ponosom nam je pokazao fijaker, kako kaže profesionalni, iz Beča, koji su mu sin i snaha poklonili za rođendan.

Oni koji poznaju ovog vrijednog domaćina iz Donjih Garevaca, kažu da ne zaboravlja na druge. Pogotovo u prazničnim danima. Jusuf već godinama obraduje stotinjak djece paketićima koje kao Djeda Mraz podijeli pred školom u ovom naselju, a kako kaže, kada njega više ne bude, to će nastaviti njegovi potomci.

kozarski