Početna Vijesti Vode turiste na krov svijeta i zarađuju više od 100 hiljada dolara

Vode turiste na krov svijeta i zarađuju više od 100 hiljada dolara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 700 ljudi se svake godine penje na Mont Everest, a rekord u broju onih koji žele da ga osvoje oboren je ove godine.

Čak 381 osoba dobila je dozvolu za uspon na Mont Everest. Većina ekspedicija iznajmljuje komercijalne vodiče i za to ih plaćaju između 60.000 i 65.000 dolara, navodi Britanski planinarski savjet.

To uključuje vodiča i šerpasa, koji obično nosi stvari aplinista, kako bi se lakše popeli na vrh. Takve avanture dostižu cijene i do 100.000 ili više dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje od toga otišla je kompanija Seven samit treks, koja u ponudi ima paket VVIP Mont Everest, po cijeni od 130.000 dolara po osobi.

On uključuje večeru dobrodošlice, boravak u hotelu Katmandu sa pet zvjezdica, privatnu pekaru i bar u baznom kampu, ličnu toplu kuhinju, tuš i šatore-toalete u baznom kampu, sva tri obroka i neograničenu količinu čaja i kafe, korišćenje privatnog helikoptera i ličnog fotografa, koji će sve dokumentovati svaki dio osvajanja najveće planine svijeta, piše Biznis Insajder.

Paket ne uključuje međunarodne letove za Nepal i iz Nepala, potrebnu opremu ili savjete za članove tima penjača. Mada je jeftinije unajmiti lokalnu ekspediciju u Nepalu i to košta oko 35.000 dolara. A tu je i oprema koja je obavezna i veoma skupa.

I za to ima interesovanja, što se vidi po brojnosti alpinističkih ekspedicija. Čak ni ozbiljna opasnost i nepredvidivost Krova svijeta ne sprečava mnoge avanturiste i planinare da probaju da ga osvoje.

Samo prošle nedelje 11 planinara stradalo je na Mont Everestu. Neki od njih zbog pretrpanosti te planine alpinistima.

Mnogi od njih su, naime, u isto vrijeme na Everestu, u uskom vremenskom okviru kada su uslovi najbolji. To rezultira uskim grlom i čekanjem u planinskoj “zoni smrti”, gdje jednostavno nema dovoljno kiseonika da bi ćelije tijela preživjele.

(B92)

ASHA prodaja vozila