Početna Prijedorski region Voćnjaci na području Prijedora ostali bez roda

Voćnjaci na području Prijedora ostali bez roda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U voćnjacima na području Prijedora mraz je u aprilu uništio šljivu, ostalo je 20 odsto roda kruške, a rod jabuke je prepolovljen.

Ilinka Macura za Srpskainfo priča da je u njenom voćnjaku u mjestu Božići više od 1.000 stabala šljive ostale bez ploda.

– Godina je počela fantastično i sve je cvijetalo, ali zbog mraza sada nema ništa. Prošle godine su mi preživjele dvije sorte šljiva, ali sada šljive nema ni na jednom stablu. Kruške je ostalo oko 20 odsto, ali su i one oštećene, opadaju i pitanje je šta će na kraju biti – kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da za voćnjake nisu bili pogubni prvi ovogodišnji mrazevi, već posljednji, 14. aprila.

– Nije ni bio jak mraz, bila je temperatura oko minus dva, ali taj je sve uništio. Krenulo je loše, od snijega koji je pao 2. marta, uslijedio je hladan vjetar, a onda smo u aprilu imali 19 dana mraz. Ni sami ne znamo kakva će godina biti,. Katastrofa – ističe Macura.

Navodi da su voćari koristili razna zaštitna sredstva kako bi spasli voće od mraza, ali bezuspješno.

– Koristili smo aminokiseline, orošavali čitavu noć i palili vatre, ali nismo uspjeli. Stvarno smo ulagali da se bilo šta izvuče. Bilo je i antifrosta, ali to je toliko dugo trajalo da ljudi nisu imali više vode, a neki su možda prerano isključili. Lako je odbraniti voćnjak ako mraz traje dva sata, ali ako počne uveče u devet pa traje ujutru do devet, to je već 12 sati – objašnjava ona.

Ilinka Macura kaže da je voćarima neophodna pomoć kako bi opstali, ali poručuje da sumnja da će biti nadoknade štete zbog ekonomskih posljedica koje uzrokuje pandemija korona virusa.

Predsjednik Udruženja voćara iz Prijedora Mladen Marjanović kaže da će voćari iz ovog grada ove godine imati samo jabuka.

– Prvog i drugog aprila su bile izuzetno niske temperature, do minus sedam. Tada je šljiva bila u cvatu, kruška u bijelom balonu i jabuka u pupu. Stradalo je mnogo, ali nakon toga iz dana u dan, od 10. do 15. aprila, bilo je par jakih mrazova koji su “počistili” šljivu, koja je tada bila najosetljivija – priča Marjanović.

Dodaje da će voćari uputiti dopis Odjeljenju za privredu i poljoprivredu grada Prijedora kako bi nadležne službe procijenile štetu na terenu.

– Nismo to uspjeli ranije zbog pandemije korona virusa. Dopis ministarstvu je već upućen i oni su upoznati sa prvim mrazevima. Imali smo 2017. velike i tada nam je Grad dio štete namirio – ističe on.

Marjanović kaže da voćari iz Prijedora imaju problem s plasmanom roda, ali vjeruje da će to biti rješeno tokom ove godine izgradnjom hladnjače u Omarskoj.

– Grad završava izgradnju hladnjače u Omarskoj i nadamo se da ćemo tu moći čuvati ono što preživi, pa da prodamo po boljoj cijeni iduće godine. Hladnjača je izgrađena, ostale su neke sitnice da se završe kao što su kanalizacija i struja – navodi on.

U Udruženju voćara iz Prijedora ima 70 članova. Oni na oko 100 hektara imaju zasade šljiva, jabuka i krušaka. Prijedorski voćari nisu ostali nezapaženi u borbi protiv širenja virusa korona. Oni su prihvatili poziv Gradske uprave da svojim traktorima i atomizerima dezinfikuju ulice u Prijedoru.

– Tu smo da pomognemo koliko možemo, imamo petnaestak ekipa koje to rade, uđemo u većinu ulica i odradimo koliko možemo. Izlazili smo do sada oko sedam puta na ulice da ih dezinfikujemo – zaključuje Marjanović.

Biće jagoda

Predsednik Udruženja voćara iz Prijedora, Mladen Marjanović, kaže da se voćari mogu pohvaliti rodom jagoda.

– Jagoda je izuzetno dobra i počela je da zori, ali vidjećemo šta ćemo s prodajom i da li ćemo imati manifestaciju “Dani jagode”. Ranijih godina naši voćari su na toj manifestaciji najvećim dijelom i prodavali jagode.Vidjećemo s Gradskom upravom da li je moguće da se “Dani jagode” organizuju krajem maja – kaže on.

Navodi da i sada uberu po neku kilu jagoda ranih sorti i iz plastenika, a kupci ih telefonski pozivaju i dolaze do voćnjaka po jagode. Cijena jagoda je oko pet KM, ali voćari očekuju da u jeku sezone bude između tri i četiri KM.

– To je prihvatljiva cijena i za nas voćare, a i za kupce – smatra Marjanović.

srpskainfo.com