Početna BiH Voćari treba da pale gume ili sijeno, da bi zagrijali voćnjake

Voćari treba da pale gume ili sijeno, da bi zagrijali voćnjake

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog hladnog vremena praćenog kišom, koje je posljednjih dana zahvatilo Srpsku, proizvođači, nakon prestanka padavina, treba da barem šest časova prije niskih temperatura, obave tretiranje zasada aminokiselinama kako bi se voćke pripremile za stresne uslove.

Drugi način je dimljenje voćnjaka, odnosno, paljenje grana, pokošene trave, automobilskih guma ili sijena, što može da poveća temperaturu u voćnjacima do jednog stepena, savjetuju iz Resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

– Najviše je ugrožena kruška kojoj ne odgovaraju niske temperature u prvih dvadesetak dana nakon završetka cvjetanja. Plodovi su prečnika do ili veći od 20 milimetara i zbog niskih temperatura, u većini zasada, došlo je do većeg opadanja plodića. Slično je i sa šljivom, dok je kod jabuka nešto bolje stanje. U pojedinim opštinama, kao što su Banjaluka, Prnjavor, Laktaši i Bijeljina, zabilježene su i štete od grada koji je padao 27. aprila. Voćke su još osjetljive na mraz i ukoliko u narednim danima dođe do pojave mraza, odnosno, duže izloženosti plodova temperaturama ispod nule, može doći do propadanja i opadanja plodova kod svih voćnih vrsta – navodi se u saopštenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo se naročito odnosi na više predjele u kojima je cvjetanje nedavno završeno i plodovi su veličine do 10 milimetara. U tim krajevima pao je i snijeg koji je vlažan i težak za mlade grane pa u slučaju jačih padavina može doći do njihovog pucanja. Ako se snijeg istopi i temperatura padne ispod nule doći će i do izmrzavanja ploda.

Voćna stabla koja su u dobroj kondiciji lakše će da izdrže nepovoljne klimatske uslove.

Srpska Info