Početna Prijedorski region VOĆARI SOLIDARNI: UREDILI VOĆNJAK SVOG PREMINULOG KOLEGE

VOĆARI SOLIDARNI: UREDILI VOĆNJAK SVOG PREMINULOG KOLEGE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedorski voćari, članovi Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“ i Udruženja voćara nisu zaboravili svog člana, voćara Savana Panića iz Srednje Lamovite, koji je prošle godine preminuo od posljednica virusa korona. Orezali su voćnjak sa oko 1.000 stabala šljive, kruške i jabuke, o kojem nakon Savanove smrti, brine njegov brat i solidarno najavili da će i dalje pomagati.

U akciji je bilo 12 prijedorskih voćara. Među njima tehnolog i agronom. S makazama u rukama, uz lijepo druženje stručno su orezivali voće, stabla šljive, jabuke i kruške, koja su u ovom voćnjaku prostiru na skoro osam dunuma.

Radivoj Vujković, direktor Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“ kaže da je Savan to zaslužio, jer je bio aktivan i omiljen član i „Koperative“ i Udruženja voćara. – To je najmanje što mi danas možemo učiniti za svog pokojnog kolegu Savana Panića. Nastojaćemo da se ovaj voćnjak ne zapusti, znači da ga održavamo onoliko koliko budemo u mogućnosti. Sad ćemo odraditi rezidbu, poslije tretmane i ostalo šta treba – kaže Vujković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Želja nam je bila da se na ovaj način prisjetimo i zajedničkih susreta, dodaje  Mladen Marjanović, predsjednik Udruženja voćara grada Prijedora. -Svaki susret s njim je bio jedno veliko iskustvo. Uvijek nasmijan i spreman pomoći. Mislim da u Udruženju ne postoji čovjek koji nije osjetio njegovu dobrotu. I iz tog razloga mi smo se i okupili ovdje – priča Marjanović.

Nihad Forić, član “Kooperative” i Udruženja voćara napomnje da tokom rezidbe nije bilo zabušavanja. Sve je urađeno onako kako to već rade u svojim voćnjacima.-Kad je preminuo naš kolega Savan Panić, mi smo se tada dogovorili da ćemo doći i orezati njegov voćnjak. Dakle, završiti ono što je najteže za sve nas voćare. Možda nas je trebalo biti i malo više, ali obzirom na to da je ove godine vegetacija malo ranije krenula, razumijemo da neke kolege, iz možda opravdanih razloga, nisu mogli doći – kaže Forić.

Mada voćari dobro znaju svoj posao, za laike poput nas, bilo je i savjeta. Od stručnjaka, Ninoslava Radakovića, inženjera poljoprivrede, koji kaže da je riječ o zimskoj rezidbi. Najbolje je taj posao uraditi do neke faze cvjetanja. Temperature su sad visoke, pa dolazi do solidnog bubrenja pupa. Radaković se nada da ove godine neće biti mraza. – Ako bi nastavili sa nekim temperaturama iznad 15 stepeni moglo bi doći i do skorog cvjetavanja- kaže Radaković.

Zna i da postoji rizik od mraza, koji ih nažalost, nije mimoilazio prošlih godina. – Uvijek postoji taj rizik od mraza, sve temeperature ispod minus dva, kada dolazi do oštećenja cvijeta i propadanja ploda u toku godine – kaže Radaković.

Savanovim kolegama, voćarima, na pomoći se zahvalio njegov brat Ljuban Panić.  Ne krije emocije, kaže da je akcija voćara dirljiva, a posebno to što Savan nije zaboravljen od svojih drugara. Ljuban planira i da se uskoro iz  Beča, gdje trenutno živi, vrati u rodnu Srednju Lamovitu i nastavi da brine o velikom imanju koje je naslijedio od brata.

– I dirljiv mi je ovaj dan. Udruženju voćara se zahvaljujem, Radivoju,  Mladenu, Foriću, svima koje znam i ne znam… zahvalan sam im… Mnogo mi ovo znači i nastojaću zajedno sa svojom porodicom, iako nisam trenutno ovdje, da održim ovaj voćnjak i ovo mjesto. Nadam se da ću se ubrzo vratiti – kaže zahvalan Ljuban.

Iz „Kooperative“ i Udruženja voćara rekli su nam na kraju da ne zaboravimo napomenuti i da je Savan Panić bio i član gradskog Tima za dezinfekciju, redovan u svim akcijama. I nismo zaboravili. Prijedorski voćari pokazali su da postoji to zrnce solidarnosti i s njim nada, da kad hoćemo, možemo biti i dobri ljudi.

Oni to jesu. Ovo im nije prva takva akcija, jer su prije nekoliko godina na sličan, način pomogli još jednoj porodici.

KV

ASHA prodaja vozila