Očekuje se da će evakuisani civili iz regije Hersona početi pristizati u Rusiju u petak nakon što su lokalne vlasti lojalne ruskom režimu preporučile civilima da napuste regiju zbog vlastite sigurnosti.

“Predložili smo da svi stanovnici regije Herson, ako žele, odu u druge regije kako bi se zaštitili od posljedica raketnih napada”, poručio je u video poruci šef administracije grada Hersona Vladimir Saldo.

Ponuda se prije svega odnosila na stanovnike na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, dodao je Saldo. To uključuje glavni grad regije, jedini veći ukrajinski grad koji je Rusija zauzela u februaru a koji je i dalje pod kontrolom ruskih okupatora.

Prvi civili koji napuštaju iz Hersona stići će danas u rusku regiju Rostov, obavijestila je ruska novinska agencija TASS.

Pretpostavlja se da evakuacija ipak neće biti masovna, većina stanovnika ne želi napustiti svoje domove i očekuju oslobođenje. Herson će vjerovatno napustiti samo oni koji su imali uske veze sa proruskim režimom.

Herson je jedna od četiri djelimično okupirane ukrajinske pokrajine koje je Rusija nelegalno anektirala, i nedvojbeno strateški najvažnija. Kroz ovu regiju prolazi i jedina kopnenu rutu do poluotoka Krim kojeg je Rusija zauzela 2014. godine.