Početna Vijesti Vlasnici OLX-a prave evropsku mega kompaniju

Vlasnici OLX-a prave evropsku mega kompaniju

A logo sits on display inside the headquarters of Napsters Ltd., at the Media24 Ltd. office complex in Cape Town, South Africa, on Thursday, May 7, 2015. South Africa lacks a coherent economic policy and government departments are failing to work together, said Koos Bekker, billionaire and chairman of Naspers Ltd., Africa’s biggest company. Photographer: Halden Krog/Bloomberg
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, južnoafrički Naspers, ove sedmice je objavio da će osnovati novu kompaniju koja će biti registrovana na berzi u Amsterdamu, piše BiznisInfo.

U ovu firmu Naspers će prenijeti svoje vlasništvo nad međunarodnim kompanijama, odnosno dionice koje ima u velikom broju firmi širom svijeta, a koje se uglavnom bave prodajom ili pružanjem neke vrste usluga putem interneta.

Nova kompanija, NewCo, će biti izlistana na berzi u Amsterdamu i postat će najveća “potrošačka internet grupacija” u Evropi po vrijednosti aktive.

Ova kompanija će, kako je rečeno, pružiti velike mogućnosti investitorima. Naspers će, naime, zadržati 75 posto dionica nad novom kompanijom, dok će ostalo biti ponuđeno investitorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NewCo (nova kompanija) je privremeni naziv a pravo ime kompanije bit će objavljeno u narednim mjesecima.

U novu megakompaniju ući će imovina koju Naspers ima širom svijeta (sve izvan Južnoafričke Republike), odnosno njegove dionice u nekim od vodećih firmi na raznim kontinentima. U njoj će se naći dionice firmi koje se bave online plaćanjem, dostavom hrane, putovanjima, obrazovanjem, kupovinom, igrama itd.

Jedna od kompanija koja će ući u sastav NewCo-a je i OLX, međunarodna firma za kupovinu putem interneta čiji je Naspers vlasnik, a koja je vlasnik i najvećeg sajta za prodaju u Bosni i Hercegovini – OLX.ba, piše BiznisInfo.

Tu će se naći i brendovi kao što su mail.ru, Avito, letgo, PayU, iFood, Swiggy, DeliveryHero, Udemy, eMAG i MakeMyTrip.

Neke od ovih kompanija su vodeće ili najbrže rastuće internet firme u svojim sektorima.

Najveća među tim kompanijama je kineski tehnološki div Tencent. Naspers u Tencentu ima 31 posto dionica, a njegov udio vrijedi čak 134 milijarde dolara.

Očekuje se da se formiranje nove kompanije dovrši u drugoj polovini ove godine.

Naspers je, jednostavno govoreći, prerastao južnoafričku berzu, i morao je naći rješenje za nastavak poslovanja na nekom većem svjetskom tržištu kapitala.

Naspers spada u top 10 svjetskih “potrošačkih internet kompanija”, odnosno firmi koje nude razne vrste proizvoda ili usluga putem interneta.

Čak i nakon što odvoji sve svoje međunarodno poslovanje na berzu u Amsterdamu, Naspers će ostati najveća južnoafrička kompanija na tamošnjoj berzi.

ASHA prodaja vozila