Početna BiH Vladajuće stranke Njemačke: Akcije Dodika i Čovića žele uništiti BiH, to zahtijeva...

Vladajuće stranke Njemačke: Akcije Dodika i Čovića žele uništiti BiH, to zahtijeva čvrst otpor

Poslaničke grupe u njemačkom parlamentu SPD, Bündnis 90/Die Grünen i FDP pozvali su Vladu Njemačke da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističko djelovanje u zemlji.

“Navodne etničke razlike eksploatiše nacionalistička politička elita zemlje u ‘srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj’ stranci, pojačava retoriku i eksploatišu je za samobogaćenje i održavanje na vlasti“, pišu poslanici u zajedničkom prijedlogu.

Dalje se navodi da su reforme decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju.

“Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje, da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne. Posebno, političke akcije političara poput člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom stanovnika različitih naroda. To je prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi i to je neprihvatljivo te zahtijeva odlučan i čvrst otpor Evropske unije, njenih članica i međunarodne zajednice”, navedeno je.

Poslanici, između ostalog, pozivaju Vladu Njemačke da pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija.

“Ona bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Pored toga, od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, dodali su.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak Berlinskog procesa i jačanje Ureda visokog predstavnika.

“Savezna vlada bi također trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke”, zaključeno je.