Početna BiH Vlada Srpske sakrila da je osnovala Centar za istraživanje

Vlada Srpske sakrila da je osnovala Centar za istraživanje

Vlada Republike Srpske osnovala je Centar za društveno-politička istraživanja, novu javnu ustanovu, saznaje portal CAPITAL.

Odluka je donesena na sjednici Vlade Republike Srpske koja je održana 10. marta, a zanimljivo je da je vlast u Srpskoj to sakrila od građana, što postaje uobičajena praksa odnosa sa javnošću.

Naime, Odluka nije bila uvrštena u  dnevni red 160. sjednice, niti je Služba za informisanje u svom saopštenju nakon sjednice to spomenula.

U Odluci se navodi kako se centar osniva radi “sprovođenja, podrške i promocije teorijskih i primjenjenih istraživanja i istorijskih, političkih, kulturnih i drugih fenomena i procesa važnih za Republiku Srpsku”.

Njegove ključne aktivnosti će biti “istraživanja u oblasti društveno-humanističkih nauka, kulturnog identiteta, kulture i politika pamćenja i sjećanja”.

Nadzor nad radom Centra će vršiti Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a njime će upravljati direktor  i tročlani upravni odbor.

Imenovanje organa rukovođenja i upravljanja izvršiće se u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke. Do tada poslove će obavljati vršioci dužnosti”, navodi se u Odluci koju potpisuje predsjednik Vlade Radovan Višković.

Vlada Srpske je za osnivanje ove ustanove izdvojila 2.000 maraka, a obavezala se i da će izdvajati novac za njegov rad.

CAPITAL: D. Tovilović