Vlada SAD sankcionisala je danas Dragana Stankovića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, i to jer je kako je objašnjeno, odgovoran da je direktno ili indirektno učestvovao u “opstruisanju sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

On je, kako je naglašeno, bio na čelu agencije koja je odgovorna za Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. godine.

Ovaj zakon je, kako se tvrdi, direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

“Zakonom o imovini RS izvršen je pokušaj uzurpacije ovlaštenja vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i Odluku o zabrani raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Stanković se u svojim javnim izjavama o Zakonu o imovini pozivao na izjave predsjednika RS Milorada Dodika, koji je pod sankcijama SAD, i drugih lidera RS, tvrdeći da država nema nadležnost nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini, kao i oni prije njega, u suprotnosti sa Ustavom BiH”, istakli su iz Kancelarije za kontrolu imovine Ministarstva finansija SAD.

Nezavisne