Početna BiH Vlada RS počela da troši novac od prodaje evroobveznica

Vlada RS počela da troši novac od prodaje evroobveznica

Od ukupno planiranih 200 miliona evra prodaje evroobveznica, Republika Srpska je 22. juna ove godine na Bečkoj berzi uspjela emitovati petogodišnje obveznice u visini od 168,3 miliona evra po kamatnoj stopi od 4,75% na godišnjem nivou.

„Republici Srpskoj je uplaćen iznos od 168 miliona evra. Sredstva su uplaćena u roku definisanom Odlukom o prvoj emisiji obveznica RS na međunarodnom finansijskom tržištu“, rekli su u Ministarstvu finasija za CAPITAL.

Dodali su da je taj novac namijenjen za „refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga“ i da je „krajnji korisnik sredstava budžet Republike Srpske“.

Ranije su u resornom ministarstvu rekli da je uspješnim izvršavanjem emisije obezbjeđena diverzifikacija izvora finansiranja, smanjen rizik, te omogućeno kvalitetnije planiranje i izvršavanje budžetskih priliva.

„Na taj način RS je omogućila potpunu sigurnost izvršavanja svih budžetskih rashoda i izdataka. Ministarstvo finansija izražava zahvalnost svim investitorima koji su RS prepoznali kao pouzdanog i sigurnog partnera za ulaganje“, saopšteno je iz Ministarstva nakon emisije obveznica u junu.

Finasijski posrednik preko kojeg je emitovana emisija obveznica je „BMI Securities Limited“ iz Hong Konga.

„Global Capital“, sajt koji se bavi praćenjem berze, pisao je da su veliki investitori bili izrazito oprezni i da nisu htjeli kupiti prvu emisiju obveznica RS, dijelom zbog nepoznatog brokera, a dijelom jer je emisija izvršena na neregulisanom tržištu.

Isticano je i da su investitori koji su kupili obveznice „u području oko Evrope“, ali ne iz Azije, te da velike internacionalne banke nisu htjele da ih kupe zbog političke nestabilnosti.

„Informacije o investitorima i kupcima obveznica nisu javne“, rečeno je CAPITAL-u u Bečkoj berzi.

U Vladi RS emisiju obveznica na Bečkoj berzi ocijenili su kao veoma značajnu jer se Srpska prvi put od svog osnivanja pozicionirala kao relevantan subjekat na međunarodnom finansijskom tržištu.

(Capital)

Dental Studio Prijedor