Početna Vijesti Vlada RS osporila četiri akta prijedorske Skupštine

Vlada RS osporila četiri akta prijedorske Skupštine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Republike Srpske obustavila je od izvršenja četiri rješenja Skupštine grada Prijedora do donošenja odluke nadležnog suda, objavljeno je u Službenom glasniku Republike Srpske.

Riječ je o rješenjima kojima je Skupština grada Prijedora na sjednici održanoj 13. februara ove godine razriješila dotadašnju i imenovala novu Komisiju za izbor i imenovanja, kao i razriješila dotadašnji i imenovala novi Odbor za žalbe grada Prijedora.

Vlada je donijela i zaključak kojim je ovlastila Pravobranilaštvo Republike Srpske da pokrene upravni spor pred nadležnim sudom protiv ovih rješenja Skupštine grada Prijedora, te zadužila Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da Pravobranilaštvu dostavi obustavljene odluke s potrebnom dokumentacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove odluke Vlada je donijela na sjednici 4. jula, objavljene su u Službenom glasniku Republike Srpske juče, a na snagu stupaju osmog dana od dana objavljivanja.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske pozvalo je 14. marta ove godine Skupštinu grada Prijedora da izmijeni, ukine ili poništi sporne akte, navodeći da Skupština grada Prijedora nije ispoštovala odredbe Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinice lokalne samouprave odnosno Poslovnika Skupštine grada Prijedora.

Prijedlog rješenja kojima bi se poništili sporni akti uvršten je u dnevni red sjednice Skupštine grada Prijedora održane 17. i 18. aprila ove godine, ali je skupštinska većina tada odbacila mišljenje Ministrastva uprave i lokalne samouprave.

Jedan od razriješenih članova Odbora za žalbe grada Prijedora je i prije ovih odluka Vlade tužio Skupštinu grada Prijedora i Okružni sud u Prijedoru donio je 28. juna presudu u njegovu korist, a naložio Skupštini grada Prijedora da poništi akt kojim su članovi Odbora za žalbe razriješeni dužnosti i da nadoknadi troškove upravnog spora.

U međuvremenu je Skupština grada Prijedora proširila nadležnosti Komisije za izbor i imenovanje i usvojila više akata koje je ta komisija donijela, uključujući i izbor i imenovanje direktora dviju javnih ustanova – Sportske dvorane “Mladost” i Centra za socijalni rad.

(Istinito)

ASHA prodaja vozila