Vlada Republike Srpske interventno će nabaviti određenu količinu osnovnih životnih namirnica, za šta će biti izdvojeno oko 15 miliona KM, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade.

Ministar trgovine i turizma Suzana Gašić rekla je da je tržište stabilno, da su sve lokalne zajednice snabdjevene robom široke potrošnje, ali da Vlada želi da bude spremna za sve eventualne situacije u kojima se Srpska može naći.

“Ipak, gledajući šta se dešava oko nas, odlučili smo da nabavimo određene količine merkantilne pšenice, ulja, šećera, riže, soli, konzervi hrane – mesne prerađevine i slično, te naftu i naftne derivate”, navela je Gašićeva.

Ona je napomenula da se ovakve aktivnosti sprovode već dvije godine, od početka pandemije virusa korona, te podsjetila da su na snazi i ograničene marže za osnovne životne namirnice i za naftu i naftne derivate.

“Na svjetskim berzama vidimo rast gasa, nafte i naftnih derivata. Nažalost, tu se ne može uticati na nabavnu cijenu, ono što možemo smo već uradili – ograničiti maržu u skladu sa našim zakonodavstvom. Ne bi bilo smisla dodatno spuštati maržu, jer ne želimo izazvati negativne efekte u smislu vještačkih nestašica”, naglasila je Gašićeva.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić rekao je da ova mjera ne treba da plaši građane, jer je samo cilj da Srpska bude spremna zbog eventualnih prekida u lancima snabdijevanja.

“Trenutno u 16 silosa u Srpskoj imamo više od 15.000 tona pšenice, što je dovoljno za dva i po mjeseca bez da u Srpsku uđe i jedno zrno pšenice”, rekao je Pašalić.

On je podsjetio da Rusija i Ukrajina zajedno proizvedu 30 odsto pšenice na svjetskom nivou.

“Oni tu pšenicu mogu da zadrže za svoje potrebe, a mogu da izvezu, ali mi ne možemo da znamo šta će se dešavati”, istakao je Pašalić.