Početna BiH Vlada ponovo prodaje Rudnik Ljubija

Vlada ponovo prodaje Rudnik Ljubija

Investiciono razvojna banka ponudiće ove godine na prodaju državne akcije u devet preduzeća. Među njima je i Rudnik željezne rude Ljubija, u kome država ima udio od 64,9 odsto.

Ovo nije prvi put da Vlada Republike Srpske pokušava da proda akcije rudnika Ljubija, međutim svi dosadašnji pokušaji bili su bezuspješni.  Posljednji pokušaj prodaje propao je 2019. godine kada je organizovana aukcija na berzi po početnoj cijeni od 69 miliona maraka.

U ovoj godini Republika Srpska ponovo namjerava da proda akcije Rudnika željezne rude Ljubija. Iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske za BN televiziju je potvrđeno da postoji inicijativa jednog inostranog partnera koji je, kako navodi resorni ministar Petar Đokić, zainteresovan za određenu vrstu investiranja u rudnik Ljubija.

Đokić ne otkriva koja kompanija je u pitanju.

On kaže da je, prije eventualne privatizacije Rudnika Ljubija, trenutni prioritet zajednička aktivnost Republike Srpske i kompanije Arselor Mital u cilju pokretanja proizvodnje rude u Ljubiji kod Prijedora.

Predstavnici malih akcionara Rudnika Ljubija su protiv toga,  jer smatraju da iza svega stoji namjera kompanije Mital da pored Ljubije uđe i u druga ležišta željezne rude.

Radnici kažu da su iznenađeni informacijom da država ponovo hoće da prodaje akcije u ovom preduzeću. Kažu da su već jednom prevareni jer, kako navode, od kopanja rude iz rudnika Omarska nisu dobili nijednu marku dividende. Zato ponovo traže da se ispita poslovanje firme Arselor Mital Prijedor koja je zajedničko preduzeće Rudnika željezne rude Ljubija i međunarodne kompanije Arselor Mital.

Privatizacija 64,9 odsto državnih akcija u rudniku Ljubija prije nekoliko godina dovela je do sukoba između tadašnjih partnera u vlasti DNS-a i SNSD-a, kada su za Rudnik željezne rude su bile zainteresovane kompanije  Izrael investment grup i  Arselor Mital.

Grad Prijedor se protivio prodaji Ljubije, a DNS, čiji je predsjednik tada bio Marko Pavić je u Narodnoj skupštini spriječio prodaju akcija.

Protiv prodaje je bio i bivši gradonačelnik Prijedora iz Dalibor Pavlović iz SNSD-a. Njegov nasljednik, Slobodan Javor, takođe iz SNSD-a međutim izbjegava da se izjasni o privatizaciji Ljubije.