U Banjaluci je juče potpisan ugovor o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta Brčko-Bijeljina. Ugovor su potpisali vršilac dužnosti direktora Autoputeva Republike Srpske Nedeljko Ćorić, vršilac dužnosti direktora za tehničke poslove u Autoputevima Slobodan Stanarević i predstavnik konzorcijuma China Overseas Energy group Li Gang.

Ukupna vrijednost iznosi 346 miliona i 955 hiljada KM, bez PDV-a

U Vladi Republike Srpske izrazili su očekivanja da će u narednih nekoliko mjeseci biti sprovedene sve procedure kako bi gradnja mogla početi i kako bi bio zaključen finansijski ugovor. Predsjednik Republike Srpske rekao je da je usložnjeno sve u Brčko distriktu zbog zahtjeva koje traži bošnjačka strana te da očekuje da će u naredne četiri do pet godina biti završen auto-put na ovoj relaciji.

Kinezi će finansirati, projektovati i izvesti radove. Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao da se ovoga puta radi o kreditnom aranžmanu a ne o koncesionom ugovoru

Podsjetimo, koncesijom za autoput Banja Luka – Prijedor je predviđeno da će kineska kompanija “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group” na uloženih blizu 300 miliona eura, tokom koncesije od 30 godina, zaraditi oko 975 miliona eura naplaćujući putarinu. Nedostajuća sredstva do tog iznosa namirivaće Republika Srpska, odnosno građani Republike Srpske.

Više detalja ovog ugovora ne znamo. U Vladi Republike Srpske su “spremni” da objelodane ugovor o koncesiji, ali pravdaju se Kinezima koji to ne žele. Tako je javnost Republike Srpske još uvijek uskraćena za informacije o tome šta ustvari plaća. Nešto kao “mačak u vreći”, ukratko. I za ovaj novi Ugovor premijer Višković je rekao da nije problem da se objavi, ali da ipak Kinezi imaju ekskluzivitet nad ovim Ugovorom pa ako oni dozvole da se objavi, objaviće se.

“To prevashodno zavisi od kineske strane, morate se njima obratiti. Oni imaju ekskluzivitet na ugovor, ako oni dozvole da bude objavljen…što se tiče Republike Srpske mi smo spremni da to objavimo danas“, rekao je jučer nakon potpisavanja ugovora novinarima premijer Republike Srpske Radovan Višković.

A vlasti u Republici Srpskoj se mjesecima oglušuju na presude sudova u vezi sa objavljivanjem Ugovora o koncesiji za prijedorski autoput. Nema te sudske presude, koja može razbiti misteriju pomenute trase.

Naime, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske odbilo je Centru za životnu sredinu pristup informacijama o ekonomskoj opravdanosti autoputa Banja Luka-Prijedor, jer kako se navodi u rješenju ovog Ministarstva, objavljivanjem Studije ekonomske opravdanosti, koju je izradila konsultantska kuća “IG“ iz Banje Luke, bila bi prouzrokovana šteta za Ministarstvo, a takođe i za konsultantsku kuću koja je izradila predmetnu Studiju ekonomske opravdanosti za projekat autoputa Banja Luka-Prijedor.

Ministarstvo je ranije Centru za životnu sredinu odbilo i pristup informacijama vezanim za koncesioni ugovor koji je zaključen između Vlade Republike Srpske i kineske kompanije “Shandong Hi-Speed International (SDHS)”, nakon čega je, povodom ovog rješenja, Centar za životnu sredinu pokrenuo i dobio upravni spor kod Okružnog suda u Banjoj Luci.

Okružni sud je, upravo štiteći zakonitost i pravo građana na pristup informacijama, zauzeo stav da je Ministarstvo bilo u obavezi dostaviti tražene informacije. Međutim, i nakon pravosnažnosti presude Okružnog suda u Banjoj Luci, isto Ministarstvo koje se poziva na zaštitu principa zakonitosti, oglušilo se na pomenutu presudu i ponovo odbilo zahtjev za pristup koncesionom ugovoru.

U rješenju kojim je odlučivalo o zahtjevu za pristup Studiji ekonomske opravdanosti, pak, Ministarstvo se indirektno referiše na svoju odluku kojim je odbilo pristup koncesionom ugovoru, te po analogiji koja je logična samo ovom organu, odbija pristup Studiji ekonomske opravdanosti za projekat izgradnje autoputa Banja Luka-Prijedor.

“Interesantno je da koncesioni ugovor kojeg nadležno ministarstvo i Vlada Republike Srpske toliko hvale u javnosti, ta ista javnost ne može da vidi? Sa druge strane, bar bismo trebali da vidimo studiju ekonomske opravdanosti, da javnost može transparentno vidjeti koliko je opravdana ideja da se gradi autoput na relaciji Banja Luka – Prijedor. Ono što je do sada naše iskustvo jeste da niti jedna osoba sa kojom smo razgovarali do sada o ovom projektu, nije dala pozitivno, niti ohrabrujuće mišljenje. Vrijeme će pokazati, sudovi će presuditi, ali smatramo da se ovdje mora i lično odgovarati za štetno potpisane ugovore. No, korak po korak“, izjavio je ranije Tihomir Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu.

Još jedna organizacija pokušava doći do ugovora o koncesiji za autput Banja Luka – Prijedor, jer ga smatra “veoma štetnim” po finansije Republike Srpske.

Podsjetimo da je Transparency International dobio krajem 2022. godine sudski spor protiv Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske koje je nezakonito skrivalo ugovor o koncesiji za izgradnju auto puta Banja Luka – Prijedor.

“Zbog sumnje da je ovaj posao sklopljen pod štetnim uslovima za Republiku Srpsku, TI BiH je tražio od Ministarstva kopiju ugovora ali je ovaj zahtjev odbijen uz obrazloženje da bi objavljivanje ugovora moglo naštetiti komercijalnim interesima kineske kompanije, te je stoga TI BIH podnio tužbu Okružnom sudu u Banjaluci, koji je uvažio tužbu i naložio Ministarstvu da ponovo sprovede postupak uz vrlo jasnu pouku da je njegova zadaća da služi interesima građana, a ne da brine o poslovnim tajnama ili bilo kakvim drugim finansijskim kombinacijama ugovorne strane kojoj je dato da 30 godina eksploatiše i ubire javne prihode” rečeno je za BUKU iz TI BiH.

Kako su nam kazali, u presudi se još navodi da je Ministarstvo zamijenilo ulogu javnog organa koji raspolaže sa javnim novcem i djeluje da bi štitilo javni interes, sa ulogom zaštitnika poslovnog partnera.

“Međutim, i nakon dobijene presude, u ponovljenom upravnom postupku je Ministarstvo ponovo odbilo da ustupi tražene informacije, zbog čega je TI BiH ponovo tužbom pokrenuo novi spor pred nadležnim sudom” rekli su za BUKU u TI BiH.

Situacija je ovdje čista i prosta ko pasulj. Sudovi nalažu da se Ugovor objelodani, vlasti odbijaju pravdajući se “interesom druge strane”. Treba podsjetiti Vladu Republike Srpske da oni služe u interesu javnosti Republike Srpske i građana. Ovdje ne postoji nijedan drugi interes ma koliko on strateški bitan bio, od interesa građana Republike Srpske. Ali izgleda ima neko preči…