Početna BiH Vlada će pomoći najugroženijim građanima

Vlada će pomoći najugroženijim građanima

Nova banka i Sberbank su vrlo likvidne i te dvije banke zasigurno sada čine najjači konzorcij banaka u BiH.

Deponenti i svi klijenti koji tu imaju sredstva nemaju razloga za strah i brigu, jer rukovodstvo banke poručuje da imaju 500 miliona KM iznad rezerve, što znači da u svakom momentu mogu isplatiti komplet depozite, rekla je Zora Vidović, ministarka finansija u Vladi Republike Srpske.

Vidovićeva je istakla da ni u jednom momentu nije trebalo sumnjati da će se depoziti isplatiti, jer bi u slučaju da kupac nije pronađen država stala iza banke. Dodaje da u Sberbanci trenutno nije ugroženo niti jedno radno mjesto, te da za to postoji garancija novog rukovodstva.

– Moram reći da smo vrlo uspješno prevazišli tu situaciju i da je Sberbanku, koja je inače bila vrlo likvidna banka, kupila naša Nova banka, najveća banka u Republici Srpskoj, a treća po veličini u BiH. Vrlo je likvidna, ima mnogo sredstava iznad rezerve, tako da svim klijentima bivše Sberbanke mogu poručiti da nema potrebe za bilo kakvim strahom, da su njihovi depoziti sigurni i da nema potrebe da stoje u redovima i čekaju svoje depozite. Mogu ih podići, nije nikakav problem, ali zaista nema potrebe, jer ove dvije banke sada su najjače u BiH – poručila je Vidovićeva.

Vidovićeva naglašava da je bila neophodna brza reakcija nadležnih, jer kada ljudi počnu dizati depozite banka može za tri do četiri dana apsolutno da propadne.

– Zbog toga i jesmo morali brzo da reagujemo. Prije svega Agencija za bankarstvo, čiji i jeste posao po zakonu, vrlo brzo je reagovala i profesionalno odradila svoj posao. Mi smo, kao Vlada, prvi se prijavili kao kupci iz razloga da zaštitimo građane, depozite i fizičkih i pravnih lica. Zasigurno, da se nije pojavio drugi kupac i bismo to kupili i organizovali isplatu svih depozita, a u nekom narednom periodu opredjeljivali se da li će to biti državna banka ili će se naći naredni kupac. U međuvremenu su se pojavili vrlo kvalitetni kupci i to smo uspješno realizovali – dodaje Vidovićeva.

Povećanje plata u Srpskoj

Vidovićeva je istakla da je u proteklom periodu došlo do rasta plata, po dva osnova. Da li će doći do nove korekcije plata u skorijem periodu nije poznato, ali ističe da će se stanovništvu koje imaju niža primanja sigurno pomoći.

“S obzirom da rastu cijene, biće više priliva od PDV i najveći dio od tog povećanja usmjeravaćemo da pomognemo stanovništvu koje ima manja primanja i koje će biti ugroženo ovom inflacijom. Plate su povećane po dva osnova. Prvo, jer se smanjujući porez na dohodak i ta sredstva direktno usmjeravajući radnicima, ne poslodavcu,

Vlada se odrekla 54 miliona KM poreza iz budžeta da bi svakom radniku u Republici Srpskoj prosječno bila povećana plata 16 KM mjesečno” rekla je ministarka finansija.

“Za 280 hiljada radnika, to je značajna cifra za budžet. Drugi dio povećanja, Vlada je za svoje budžetske korisnike, gdje ona poslodavac povećala platu za niže plate pet odsto i za ove više, preko 1.000 KM tri odsto” kazala je Vidovićeva i dodala:

“Moramo pomoći stanovništvu koja imaju niža primanja, a to su penzioneri gdje će sigurno biti davanja, jednokratna ili na koji način dogovorimo. Isto tako, i boračkim kategorijama koje su ugrožene. Mi smo već donijeli odluku za onih 10.000 boraca koji su u oktobru dobili pravo na mjesečni dodatak, a do sada ih nisu imali. To su borci do 60 godina koji su nezaposleni, Vlada je donijela odluku da svakom od njih da jednokratnu naknadu od 100 KM. Takvih slučajeva će sigurno biti još do kraja godine” rekla je Vidovićeva.

Ministar finansija Republike Srpske dalje navodi da novi talas poskupljenja i rast cijena zavisi od svjetskih kretanja.

Inflacija

Vidovićeva je poručila da se trenutno suočavamo sa jednom od najvećih inflacija poslije rata, a da je ona proizvedena ratnim dešavanjima, ali i rastom cijena energenata.

Dodaje da ne postoje instrumenti kojima bi se uticalo na inflaciju, na način da se ona smanji, ali da se može uticati određenim mjerama da se pomogne stanovništvu.

“Vlada je donijela odluku da u prvoj interventnoj nabavci od 15 miliona KM obezbijede osnovne životne namirnice, odnosno da ih uplatimo kod proizvođača i da oni stoje kao rezerva u slučaju da budu potrebe. Isto tako diktiraćemo cijenu te pšenice koju smo kupili, i proizvodiće se brašno po toj cijeni kojoj smo nabavili” kazala je Vidovićeva

“Po tom osnovu, uticaćemo na cijenu brašna. Takođe, nabavili smo određenu količinu nafte i naftnih derivata. Tu nije kraj nabavkama, tako da ćemo stalno u zalihama imati određene količine roba, ukoliko dođe do nestašice. Smatramo da neće doći do nestašice hrane, a od svjetskih sankcija zavisi hoće li doći do nestašice nafte.”

Naglašava da je Republika Srpska uputila prijedlog da se smanje ili ukinu akcize na gorivo, ali da dogovor još nije postignut.

Vidovićeva je naglasila da tržišna inspekcija treba da prati i sankcioniše stanja kod određenih naftnih distributera, s obzirom da kada dođe do poskupljenja, zaliha ima i ona bi trebalo da ide po nižoj cijeni, ali odmah se povećava cijena i za tu zalihu, prenosi portal Banjaluka.net.

Smatra da nema potrebe da građani kupuju zalihe, jer, kako kaže, nismo područje koje je izloženo ratu, niti ćemo biti.

Vidovićeva je poručila da rukovodstvo Republike Srpske ne odustaje od vraćanja nadležnosti, te dodaje da to ne može realizovati za mjesec ili dva, ali da će se dugoročno sigurno uraditi.

Takođe je navela  da je Budžet Republike Srpske vrlo likvidan i apsolutno je netačno da se puni novim zaduživanjima. Ne kasnimo sa izmirenjem naših obaveza, niti ćemo kasniti u buduće, poručuje Vidovićeva.