Početna Zdravlje Vitamin B6 pomaže u borbi protiv starenja

Vitamin B6 pomaže u borbi protiv starenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako su ranije žene mogle samo sanjati da odlože starenje, sada je to sasvim moguće ako se malo potrudite. Sve je već poznato o svojstvima kolagena protiv starenja, ali postoje i drugi lijekovi koji pomažu u očuvanju mladosti.

Jedan takav lijek je vitamin B6 ili piridoksin. Jedno od ključnih svojstava vitamina je da katalizuje proizvodnju ženskog hormona estrogena (jednog od najvažnijih hormona za ljepotu i mladost). Već sa oko 30 godina, njegova prirodna proizvodnja u tijelu primetno usporava, zbog čega koža gubi elastičnost i prirodan sjaj i pojavljuju se prve bore. Sniženi nivo estrogena izaziva hronični porast krvnog pritiska, debljanje, smanjenje brzine metabolizma, oslabljenu kognitivnu funkciju (distrakcija, loše pamćenje, spore mentalne reakcije), krhkost kostiju i loše držanje. Naravno, postoji i hormonska terapija, ali ovo je prilično kontroverzan i težak proces koji bi se trebalo odvijati pod strogim nadzorom ljekara, mada se mnogi endokrinolozi snažno protive uplitanju u hormonalnu pozadinu tijela, ako za to ne postoje ozbiljne indikacije.

Osim što može da stimuliše prirodnu proizvodnju estrogena, vitamin B6 normalizuje “građevinsku” funkciju tijela: podstiče regeneraciju ćelija i štiti ih od oštećenja. Uz to, ima blagotvoran uticaj na zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema i pomaže u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gde možemo da pronađemo vitamin B6?

Da bi se izbjegao deficit vitamina B6 u organizmu, potrebno je izgraditi pravilnu, uravnoteženu ishranu. Većina piridoksina nalazi se u piletini, govedini i jajima, ali ako ste na biljnoj ishrani, brokoli, karfiol, slatki krompir i banane su odlični izvori vitamina. Pored toga, postoje dodaci ishrani u kojima se vitamin B6 obično kombinuje sa drugim vitaminima njegove grupe i u obliku koji je što lakši za asimilaciju. Ako se odlučite na jednostavniji put i uzmete vitaminski dodatak, svakako se obratite ljekaru.

(stil.kurir.rs)

ASHA prodaja vozila