Cijena električne energije u Republici Srpskoj u narednom periodu neće poskupjeti, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske, tokom posjete Elektroprivredi Srpske u Trebinju.

– Uprkos poremećajima na svjetskom tržištu neće biti poskupljenja cijena električne energije, ni za domaćinstva, ni za privredne subjekte u ovoj godini – poručio je Višković.

Istaknuto je da velike promjene i nestabilnost na svjetskom energetskom tržišu imaju posljedice, ali da se nastoji da se te one za domaće potrošače i privredu svedu na minimum.

Kaže da će zato cijene električne energije za obje kategorije u Srpskoj ostati nepromijenjene do kraja ove godine, a istovremeno Elektroprivreda nastoji da nastavi investicione projekete kako bi se osigurala dodatna energija iz vlastitih izvora.

Moguće krize izazvane povremenim ispadima dotrajalih objekata poput Termoelektrana Ugljevik i Gacko, ističe, biće premoštene dogovorenom razmjenom sa elektropriuvredama Federacije i Srbije, javlja RTRS.

– Takvi ispadi dešavaju se oko 20 puta u toku godine i mogu da traju i više časova. Stručnjaci su procijenili da je najbolje da se energija ne nabavlja po skupim cijenama na tržištu – dodao je Višković.

Ranije je Višković prisustvovao potpisivanju sporazuma o nabavci opreme za Hidroelektranu Dabar u vrijednosti od 30 miliona evra.

Višković se sastao i sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, a potom će i prisustvovati svečanom otvaranju Samita energetike “Set Trebinje 2022”.