Početna BiH Višković predložio imena ministara, rasprava sve burnija (VIDEO)

Višković predložio imena ministara, rasprava sve burnija (VIDEO)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narodna skupština Republike Srpske na današnjoj posebnoj sjednici bira novu vladu Republike Srpske. Mandatar Radovan Višković je izložio ekspoze i predložio sastav svog kabineta.

Nakon što je mandatar završio s ekspozeom i predložio imena ministara predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je dao pauzu do 16.30, nakon čega je uslijedila rasprava.

20.33 – Nastavak rasprave

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je večeras raspravom o ekspozeu mandatara za sastav nove vlade Srpske Radovana Viškovića, nakon polučasovne pauze na zahtjev Kluba poslanika DNS-a.

Nakon rasprave, poslanici će glasati o izboru vlade i premijera Srpske, a potom je planirano polaganje svečane zakletve predsjednika i članova vlade Srpske.

19.30 – Problem sa spoljnjim dugom

Poslanik PDP-a Jelena Trivić rekla je da u ekspozeu ima korisnih i dobrih stvari, ali i upozorila da stanje u brojnim oblastima nije dobro, o čemu govori i podatak da pokrivenost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu platom trenutno iznosi 44 odsto.

– To je dokaz o padu životnog standarda – navela je Trivićeva i dodala da Srpska ima problem sa spoljnjim dugom zbog podizanja kredita za izgradnju auto-puteva.

18.59 – “Pravda za Davida” ispred Narodne skupštine

Davor Dragičević sa grupom “Pravda za Davida” stigao je pred NSRS, a više detalja pročitajte na ovom linku.

18.24 – Stanić traži da se sjednica privede kraju

Miladin Stanić iz SDS pozvao poslanike da privedu kraju današnju sjednicu. Kaže da nema potrebe da se ponavlja ono što već piše u ekspozeu.

18.20 – Krunić prijeti blokadom puteva

Ljubiša Krunić iz PDP kaže da će blokirati gradnju autoputeva u zapadnom dijelu RS ako se ne riješe putevi u Hercegovini.

17.45 – Vukanović nazvao Skoku i Đokića lažovima

Nebojša Vukanović, poslanik SDS, pozvao je vladajuću koaliciju da javno imenuju bar jednu nadležnost koja je u prethodne četiri godine prenesena sa Republike Srpske na BiH. On je pročitao raniju presudu Petru Đokicu i nazvao Maksima Skoku i Đokića lažovima.

17.40 – Izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju

Miroslav Vujičić iz SNSD pozvao je na izmjenu Zakona o posredovanju pri zapošljavanju.

– Očekujem da će nova Vlada RS to da učini – rekao je Vujičić.

17.38 – Čubrilović: Nije napravljen propust

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kaže da nije napravljen nikakav propust oko ekspozea, jer je mandatar Radovan Višković imao pravo i da ga ne dostavi.

16.19 – Stanić: Program rada Vlade je spisak lijepih želja

Miladin Stanić iz SDS rekao je da bi bio srećan kada bi ovo bila najbolja Vlada. On je zamjerio zbog činjenice da im na vrijeme nije dostavljen ekspoze i zamolio sa se ubuduće to ne dešava.

– Program rada Vlade RS je spisak lijepih želja. Koliko Višković planira biti premijer, s obzirom na to šta je sve obećao u ekspozeu – upitao je Stanić.

17.08 – Saradnja sa zajedničkim institucijama

Dušica Šolaja iz SNSD je rekla da će nova Vlada RS biti na kvalitetnijem nivou kada je u pitanju saradnja sa zajedničkim institucijama BiH.

– Zajednički cilj ne samo Vlade RS već svih nas je jaka i stabilna Srpska, koja će biti bolje mjesto za život – rekla je ona.

16.58 – Skoko pročitao izvještaj iz policije

Maksim Skoko iz SP reagovao je na izjave Vukanovića, koji je kazao da Petar Đokić ne bi smio biti ministar jer je “osuđivan za kriminal”.

Skoko je pročitao izvještaj iz policije u kojoj stoji da je Đokić neosuđivan i da se protiv njega ne vodi nikakav krivični  postupak.

Vukanović je odgovorio da Skoko “lupa po skupštini”, navodeći da je Đokić osuđen ali da mu je kazna “naknadno izbrisana iz krivične evidencije”.

16.51 – Vukanović: Nijedan ministar iz Hercegovine

Nebojša Vukanović iz SDS smatra da je poniženje za parlament što nisu imali ekspoze i imena ministara prije početka sjednice.

On je zamjerio što u novoj Vladi RS neće biti nijedan ministar iz Hercegovine.

– Da li mi iz Hercegovine pripadamo Srpskoj? Ako nismo dio RS, recite, pa da se pripojimo Crnoj Gori – istakao je Vukanović.

16.37 Mazalica: Višković ispunjava obećanja

Srđan Mazalaca iz SNSD je u nastavku zasjedanja rekao da ekspoze ne sadrži spektakularne detalje, ali da će Višković sva obećanja ispuniti.

– Problemi koje imamo nisu problemi samo jednog ministarstva već cijele Vlade RS – smatra on.

14.40 – Viškovića zabrinulo grlo

Budući premijer Višković je u obraćanju medijima rekao da s njim neće biti problema u saradnji i da je spreman da podijeli informacije.

– Čuli ste ekspoze, dva sata vremena; jedina mi je briga bila da li će mi grlo izdržati, zbog promuklosti – požalio se on.

14.33 – Bundalo: Slično starom programu

Šef Kluba PDP Perica Bundalo je, u pauzi sjednice Narodne skupštine RS, rekao da će ova partija podržati dobra, a kritikovati loša rješenja.

Govoreći o programu rada Vlade, on je poručio da mnogo podsjeća na onaj od prije četiri godine.

Nije htio da komentariše prilazak vlasti pojedinih dojučerašnjih opozicionara.

14.24 – “Nema povlaštenih”

Niko u kabinetu neće biti zaštićen od nerada. Oni koji se ne budu uklapali u koncept rada nove vlade neće biti dio kabineta. To poručujem građanima Srpske. Nema povlaštenih, zaprijetio je Višković.

14.20 – Imena i resori

Ministarka finansija je Zora Vidović, ministarka za građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, ministar privrede Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, poljoprivrede Boris Pašalić, saobraćaja i veza Neđo Trninić, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, ministar trgovine i turizma Dragica Kovač, ministarka porodice omladine i sporta Sonja Davidović, pravde Anton Kasipović, MUP-a Dragan Lukač, rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović, ministar novog ministarstva nauke je Srđan Rajčević, kulture i prosvjete Natalija Trivić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, a ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Kabinet je sastavljen od 6 političkih partija.

14.08 – Prijedlozi za ministarske pozicije

Višković je završio ekspoze i počeo da iznosi imena onih koji će preuzeti ministarstva.

Nakon sjednice je odgovorio na optužbe opozicije da je ekspoze samo spisak lijepih želja.

14.01 – Demografska slika

Višković je naveo da je namjera nove vlade da u narednom periodu posebnu pažnju posveti mladim ljudima i mjerama podrške roditeljstvu, te da nastavi sa svim onim politikama koje su u prethodnom periodu uticale na poboljšanje položaja mladih, mjerama usmjerenim na usklađivanje porodičnog i profesionalnog života.

– Namjera nam je i da zajednički radimo na politikama koje će dugoročno dovesti do povećanja motivacije za ostanak na području Republike Srpske, koje će povećati stopu ukupnog fertiliteta u Republici Srpskoj, te na taj način poboljšati demografsku sliku Republike Srpske – istakao je Višković.

13.54 Obrazovanje i poslodavci

U cilju bolje povezanosti obrazovanja sa potrebama tržišta rada, upisna politika biće kreirana u skladu s potrebama poslodavaca, istaknuto je u ekspozeu.

– Insistiraćemo na dosljednoj primjeni Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji omogućava da se u srednjim stručnim i tehničkim školama struke i zanimanja mogu izvoditi u dualnom sistemu obrazovanja, u skladu s nastavnim planovima i programima određene struke i zanimanja – naglasio je Višković.

13.47 Nedostatak radne snage

Višković je rekao da su mu, radeći na izradi Smjernica za razvoj privrede, gotovo svi privrednici, bez obzira na privrednu granu iz koje dolaze, isticali problem nedostatka kvalitetne radne snage.

– Obrazovanje treba da podstiče inovacije, kritičko razmišljanje i preduzetništvo i da obezbjeđuje mladima potrebne vještine kako bi bili globalno konkurentni, što je ključni pokretač razvoja – naveo je Višković, izlažući Program Vlade Republike Srpske za period 2018-2022. godina.

13.39 – Registar boračkih kategorija

Višković  je najavio da će nova vlada Srpske, zajedno sa udruženjima proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, raditi na izradi registra boračkih kategorija, ali i dalje nastaviti da pruža podršku zapošljavanju djece iz kategorije porodica poginulih boraca.

– U narednom mandatnom periodu pokrenućemo ponovo Program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u Republici Srpskoj – istakao je Višković.

13.24 – Efikasnije nadzorno tijelo

Objedinićemo Agenciju za bankarstvo, Agenciju za osiguranje i Komisiju za hartije od vrednosti, s ciljem uspostavljanja efikasnijeg nadzornog tijela, rekao je Višković.

13.18 – Odlični odnosi sa Rusijom i SAD

Kada je riječ o međunarodnim i regionalnim odnosima, Višković je rekao da je Srpska za vojnu neutralnost, za saradnju sa svima u regionu, za evropske integracije, ali da to ne umanuje saradnju i odlične odnose s Rusijom.

– Takođe, želimo što bolje odnose sa SAD. Institucije RS u potpunosti podržavaju politiku američkog predsjednika Donalda Trampa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država – dio je iz programa rada vlade.

13.12 – Krvarenje zdravstvenog sistema

Govoreći o zdravstvenom sistemu,  Višković je rekao da je njegov najveći problem fiskalna preglomaznost i gomilanje neizmirenih obaveza.

– Kako bi se stvorili uslovi za uvođenje zdravstvenih ustanova i Fonda zdravstvenog osiguranja u sistem trezorskog poslovanja, prvo je potrebno provesti mjere koje će zaustaviti “krvarenje zdravstvenog sistema” odnosno sprečiti stvaranje novih neizmirenih obaveza – naveo je Višković.

12.52 – Socijalni dijalog

Višković je naglasio da će kroz sve politike koje bude radila ova vlada insistirati na tripartitnom socijalnom dijalogu. Odluke o ključnim politikama će biti donošene zajedno, procesom konsultacija, ali će, ističe, isto tako tražiti odgovornost od svih partnera u socijalnom dijalogu.

12.36 – Reformske oblasti

Višković je naveo da su ključne reformske oblasti koje će biti u fokusu nove vlade: povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede sa ciljem povećanja plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan ukupni javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada prilagođeni potrebama privrede, poboljšanje demografske pozicije RS, istraživanje, razvoj, inovacije i digitalizacija ekonomije, te evropske integracije i međunarodna saradnja.

12.27 – Zahtjevi

Poslanici PDP su na poslaničke klupe postavili tablu sa “tri zahtjeva od kojih neće odustati”. Više pročitajte OVDJE.

12.21 – Pokazatelji

– Cilj i zadatak jeste jaka i stabilna Srpska, sa dejtonskim kapacitetima, kako bi mogla da odgovori zahtjevima građana – rekao je Višković.

On se prvo osvrnuo na ekonomske pokazatelje prethodne Vlade RS, posebno ističući rast BDP.

12.18 – Ekspoze

Poslanici su glasanjem odobrili da uvodno izlaganje mandatara Radovana Viškovića traje do 150 minuta.

Višković je počeo sa izlaganjem programa rada vlade, a na kraju bi trebalo da predloži i personalni sastav buduće izvršne vlasti.

12.14 – Zakašnjenje

Sa malim zakašnjenjem, počela je druga posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti izabrana Vlada RS.

12.12 – Rekordna skupštinska većina

Budući da su, osim dosadašnjih stranaka – SNSD, DNS i SP, u izvršnu vlast ušli i ministri iz NDP, US i Demokratske stranke u osnivanju Nedeljka Čubrilovića, očekuje se da će vlada imati rekordnu podršku – od 55 do 60 narodnih poslanika od ukupno 83.

Biće zanimljivo vidjeti kako će glasati poslanici iz bošnjačko-hrvatske koalicije “Zajedno za BiH”, ali se spekuliše da će i oni podržati sastav vlade. Više o tome koje stranke ulaze u Vladu RS pročitajte OVDJE.

12.10 – Dobrodošli u Srpskainfo blog uživo

Narodna skupština Republike Srpske održava sjednicu na kojoj će biti izabrana nova vlada na čelu s Radovanom Viškovićem, a sve vijesti o tome možete da pratite u Srpskainfo blogu uživo.

(Bilc – S. Popadić, S. Karić)

ASHA prodaja vozila