Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je Vlada preduzela mjere da bi u skladu sa mogućnostima zaštitila standard građana usljed ukrajinske krize i inflatornih kretanja, te ocijenio da je Srpska danas i ekonomski i politički stabilna.

On je naglasio da se kriza u Ukrajini reflektovala i na ove prostore, te da je Vlada preduzela mjere da bi u skladu sa mogućnostima zaštitila standard građana Republike Srpske i u tom pogledu će početkom juna izdvojiti 167,3 miliona KM za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da pomogne i realni sektor sa 23 miliona KM na osnovu povrata uplaćenih poreza na povećanje plata za ovu godinu, te kroz povećanje investicija u ovom sektoru.

“U pripremi je prijedlog rebalansa budžeta koji će u odnosu na usvojeni budžet za ovu godinu biti veći za oko 330 miliona KM, koji će do kraja godine biti prikupljeni povećanjem poreza i kao posljedica rasta privrednih aktivnosti Srpske”, rekao je premijer Višković za Radio Republike Srpske.

On je dodao da bi prijedlog rebalansa budžeta trebalo da se razmatra na sjednici parlamenta Republike Srpske koja bi trebalo da se održi početkom juna.

Višković je rekao da će Vlada isplatiti najavljenu jednokratnu pomoć po 100 KM penzionerima, borcima i mladima od 18 do 30 godina za šta je planirano izdvojiti oko 50 miliona KM.

On je podsjetio da je Vlada kod donošenja budžeta i Ekonomske politike za ovu godinu projektovali određen rast plata i penzija kao preventivnu mjeru na nadolazeću inflaciju.

“Povećanje penzija u Republici Srpskoj ukupno iznosi 14 odsto u ovoj godini i nije zabilježeno u zemljama regiona, dok su plate do 1.000 KM rasle pet odsto, plate iznad 1.000 KM tri odsto, a sa dodatnih 10 odsto ukupno iznosi rast plata 13 do 15 odsto u Republici Srpskoj”, objasnio je Višković.

On je rekao da su u januaru ove godine rasla i izdvajanja za borački dodatak i socijalna davanja kada inflacija nije bila ni blizu kao danas.

Ova sredstva, naglasio je Višković, nisu “mrvice” za pojedine građane i budžet Republike Srpske, kako to tvrdi opozicija, ističući da se Vlada ponaša u skladu sa mogućnostima i kapacitetima budžeta, istakavši da nikada u budžetu neće prihvatiti obavezu koju ne može servisirati.

On je napomenuo da je u ovogodišnjem budžetu planirano 150 miliona KM na poziciji javnih investicija, a ta sredstva su raspoređena u prva četiri mjeseca ove godine.

Višković kaže da će u prijedlogu rebalansa za tu poziciju biti izdvojeno dodatnih 90 miliona KM, ističući da će ove godine stavka javnih investicija biti na ukupnom nivou od 240 miliona KM, a lani je bila oko 40 miliona KM.

Govoreći o podsticajima u privredi Republike Srpske, Višković je naveo da je primjenom Zakona o posticajima u Srpskoj i mjerama Vlade došlo do najvećeg povećanja broja zaposlenih radnika u Republici Srpskoj, koji danas prvi put iznosi više od 320.000.

On dodao da je Vlada kroz socijalni dijalog sa partnerima Privrednom komorom Republike Srpske, sindikatima i Unijom udruženja poslodavaca radila na rasterećenju privrede.