U Ukrajini je vrlo opasna situacija, to je i prijetnja koja može dovesti do sukoba između Rusije i NATO-a, a i do nuklearnog rata koji će biti terminalan za ljudsku vrstu.

Na zapadnom Balkanu sve moguće, ljudskoj rasi prijeti uništenje!
Ovo je sinoć rekao u intervjuu TV fejs jedan od najvećih svjetskih intelektualaca Noam Čomski.

On kaže da postoje  načini da se izađe iz krize: – Iispregovarano rješenje,da Rusija uništi Ukrajinu ili svijet Rusiju.

“Imaju beskrajan razorni kapacitet! Kina i Amerika bi mogle pokrenuti pregovarački proces. U Donbasu bi se trebao provesti referendum! Mora se ući u ozbiljne pregovore”, smatra Čomski.

Zemlja, kaže on, koja prva krene u nuklearni rat i sama će biti uništena.

“Više od trećine Amerikanaca misli da bismo trebali ući u rat u Ukrajini, čak i ako će to dovesti do nuklearnog rata. Pentagon je tu postavio veto, za sada. Pentagon razumije da zabrana letova znači napad na ruske protuavionske instalacije na ruskoj teritoriji”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, Putin je prije dvadeset godina tražio da Rusija bude inkorporirana u NATO.

“Ne bi to bio vojni savez, ali bio bi politički”, naveo je on i dodao da je to jedini način da Balkan, Ukrajina i Evropa izbjegnu prijetnju potpunog uništenja!

Što se tiče zapadnog Balkana, Čomski kaže da pažljivo treba razmotriti ono što se govori evropskim zemljama, šta kažu komentatori zapadnog Balkana.

” Putinov neuspjeh pokazuje da je ruska vojska papirni tigar, nekompetentni, da nemaju vojne objekte, da su slabi i nemoćni. Govori se o neuspjehu ruskog vojnog sistema. Istovremeno, nebulozan stav je da je Rusija takva strašna vojna prijetnja koja će nadjačati NATO, ovladati EU, gurnuti SAD u stranu. Slično je i na zapadnom Balkanu”, kazao je on.

Naglasio je da diplomatsko rješenje Rusiji nudi neki izlaz i da su sankcije usmjerene ka pokušaju da se dođe do mira.

“Ako su sankcije dobro formulisane, onda su to opravdane sankcije”, kazao je on i upozorio da je ljudska vrsta nesposobna da poduzme mjere koje bi joj stvorile bolji svijet.