Početna BiH Više od 20 miliona putnika evidentirano na graničnim prijelazima BiH

Više od 20 miliona putnika evidentirano na graničnim prijelazima BiH

Od početka godine do 11. avgusta državnu granicu BiH, na ulazu i izlazu, prešlo je ukupno 20.508.310 osoba, a gužve na prijelazima i dalje ne jenjavaju. Najfrekventniji su Gradiška, Orašje, Rača i Brod.

Usporedbe radi, prošle godine, od 1. januara do 9. avgusta, državnu granicu prešlo je 13.752.219 osoba, od kojih je na ulazu u BiH evidentirano 7.008.298.

U julu granicu prešlo skoro četiri miliona ljudi

U junu je državnu BiH granicu prešlo 3.084.325 osoba, od toga samo na ulazu u BiH njih 1.561.215. U julu je državnu granicu prešlo 3.979.723 osoba, od kojih je na ulazu u BiH evidentirano njih 2.099.557.

Glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković u razgovoru za Fenu je rekla da su prilikom ulaska u BiH, uz državljane BiH, registrirani državljani Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Ona napominje da je promet i dalje povećan na granicama, s obzirom i na turističku sezonu, a posebno, navodi, otkako su na graničnim prijelazima, prilikom ulaska u BiH, ukinute epidemiološke mjere protiv koronavirusa.

Najfrekventniji granični prijelazi

Glasnogovornica GP BiH ističe kako su najfrekventniji granični prijelazi Gradiška, Orašje, Rača i Brod te savjetuje da se putnici prije puta informiraju o stanju prometa na prijelazima.

– Granična policija BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi i čekanja na graničnim prijelazima, a svakako putnicima preporučujemo da se prije namjeravanog putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima i da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa – poručila je glasnogovornica Franka Vican Bošković.